Στην πρώτη φωτογραφία, βλέπετε τον κρατήρα Victoria ο οποίος βρίσκεται κοντά στον ισημερινό του Άρη και έχει διάμετρο ~800 m και βάθος ~70 m. Στον πάτο του κρατήρα, βλέπετε τους ρυτιδισμούς που προκαλεί ο άνεμος στην άμμο που βρίσκεται συγκεντρωμένη εκεί. Η φωτογραφία έχει ληφθεί από τον δορυφόρο Mars Reconnaissance Orbiter ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη από το 2006. Αν και η κύρια αποστολή του ήταν προγραμματισμένη να τελειώσει το 2010, παρέχει ακόμη τις υπηρεσίες του και προβλέπεται να το κάνει ως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.
Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021
Ο κρατήρας Victoria στον Άρη, από δυο διαφορετικές οπτικές γωνίες
Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021
Πως επιλέγει ο εγκέφαλός μας τι όνειρα θα δούμε όταν κοιμόμαστε;
Πως επιλέγει ο εγκέφαλός μας τι όνειρα θα δούμε όταν κοιμόμαστε; Αυτό ήταν το αντικείμενο έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications στις 6/7. Παλιότερες έρευνες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα πως, συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται όταν είμαστε ξύπνιοι και επεξεργαζόμαστε κάποιες εμπειρίες μας, είναι αυτές που επαναδραστηριοποιούνται και κατά την διάρκεια του ύπνου μας. Μάλιστα, οι ίδιες περιοχές, συμμετέχουν και σε μηχανισμούς που βελτιστοποιούν τη μνήμη μας αλλά και συμπεριφορά μας.
Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021
Περπατήστε περισσότερο, ζήστε περισσότερο και καλύτερα, χωρίς ασθένειες!
Ακόμη μία πολυετής ιατρική έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (JAMA), καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όσοι έχουν το περπάτημα και την κινητικότητα στην καθημερινότητά τους, έχουν σημαντικά μειωμένη πιθανότητα να πεθάνουν από οποιαδήποτε (παθολογική) αιτία, σε σχέση με όσους περπατούν λιγότερο ή καθόλου.
Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021
Η υπέροχη παραλία Broome στη Δ. Αυστραλία
Η υπέροχη αυτή δορυφορική φωτογραφία, που ελήφθη το καλοκαίρι (χειμώνας για το νότιο ημισφαίριο), είναι από την παραλία Broome στη δυτική Αυστραλία. Ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2, πέρα από τις πανέμορφες εικόνες της Γης, καταγράφει την ποιότητα του νερού, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τη διάβρωση των ακτών, κ.α.
Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021
Καταγραφή πολύ σπάνιου ELVES
Στη φωτογραφία (αριστερά σε κανονικό μέγεθος και δεξιά σε μεγέθυνση με τηλεφακό), παρατηρήστε έναν δακτύλιο με κόκκινη-ροζ απόχρωση στον ουρανό, σχετικά χαμηλά. Αυτός ο δακτύλιος, που στην πραγματικότητα πρόκειται για τόρο (φανταστείτε κάτι σαν "λουκουμά") στις τρεις διαστάσεις, ονομάζεται ELVES (Emission of Light and Very Low frequency perturbations due to Electromagnetic pulse Sources) και συμβαίνει, υπό προϋποθέσεις, πάνω από καταιγίδες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτός καταγράφηκε πάνω από μια καταιγίδα στη νοτιοδυτική Βουλγαρία, κοντά στα σύνορα με τη χώρα μας, στις 23:01 το βράδυ της 11ης Οκτωβρίου. Μάλιστα στη δεξιά φωτογραφία χαμηλά με κίτρινο, πίσω από τα σύννεφα, φαίνεται η λάμψη από τον «μητρικό» κεραυνό που προκάλεσε αυτό το συμβάν.
Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021
Πτώση κεραυνού σε δέντρο και φωτογραφίες από το σημείο
Στη φωτογραφία, βλέπετε έναν κεραυνό από την καταιγίδα στις 11/10 στην Αθήνα και στο σημείο επαφής με το έδαφος (στη νότια πλευρά των Τουρκοβουνίων συγκεκριμένα) να υπάρχει κάτι σαν «τρίγωνο φωτιάς». Όπως γνωρίζουμε και από παλαιότερες αναρτήσεις μας, κατά τη στιγμή του κεραυνού, ένας τεράστιος αριθμός ηλεκτρικών φορτίων διοχετεύεται στο έδαφος σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021
Πόσα χρόνια θα μπορούσε να ζήσει ένας άνθρωπος;
Πόσα χρόνια θα μπορούσε να ζήσει ένας άνθρωπος; Αυτό αποτελεί ένα από τα αντικείμενα επιστημονικής έρευνας με κάποιες έρευνες να τοποθετούν το όριο στα 130 με 150 έτη, ενώ άλλες να θεωρούν πως δεν υφίσταται ένα τέτοιο όριο.
Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021
Αντικατάσταση αλατιού από σκεύασμα έχει ευεργετικές συνέπειες
Η αντικατάσταση του αλατιού με σκεύασμα αλατιού χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων όπως καρδιακών προσβολών καθώς και θανάτου, σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 16/9 στο επιστημονικό περιοδικό The New England Journal of Medicine.
Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021
Αποδοτική μετατροπή διοξειδίου του άνθρακα σε καύσιμο
Ερευνητές στο Παν/μιο του Cincinnati στις ΗΠΑ, αναπτύσσουν νέους αποδοτικότερους τρόπους μετατροπής αερίων του «θερμοκηπίου», όπως το διοξείδιο του άνθρακα, σε μεθάνιο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο. Αυτό ήδη συμβαίνει στον ISS, όπου το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα στο εσωτερικό του σταθμού, μετατρέπεται σε καύσιμο που χρησιμοποιείται από τους προωθητήρες του, για μικρές διορθώσεις στην τροχιά του.
Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021
Βρέθηκαν θραύσματα από τον μετεωρίτη της κεντρικής Ευρώπης του 2020
Στις 19/11/2020, τα ξημερώματα, ένα πολύ λαμπρό μετέωρο κάνει τη νύχτα μέρα πάνω από την Αυστρία. Πολλοί αυτοί που το κατέγραψαν από Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία, Τσεχία και βόρεια Ιταλία (βλέπε και δυο εντυπωσιακές φωτογραφίες του παρακάτω). Το μετέωρο (μετεωρίτης, όπως αποδείχθηκε, καθώς τμήμα του κατάφερε να φτάσει ως το έδαφος) ήταν ορατό για 24 ολόκληρα δευτερόλεπτα, αφήνοντας ένα εντυπωσιακό ίχνος πίσω του.
Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021
Κυκλώνας Shaheen
Ο κυκλώνας Shaheen, έκανε ένα καταστροφικό πέρασμα από το Ομάν και το Ιράν στις αρχές Οκτώβρη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 13 ανθρώπους. Σε κάποιες περιοχές έπεσε σε μία ημέρα, το νερό που κανονικά πέφτει σε έναν ολόκληρο χρόνο, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν μεγάλες εκτάσεις. Οι διαφορές στο έδαφος αλλά και στις ακτές του Ομάν, φαίνονται και από τον δορυφόρο Sentinel-2, ο οποίος τράβηξε φωτογραφίες από την ίδια περιοχή πριν (30/9) και μετά (5/10) το πέρασμα του κυκλώνα.
Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021
Ατμοσφαιρικά κύματα βαρύτητας από το ηφαίστειο La Palma
Εντυπωσιακό βίντεο στο οποίο καταγράφονται ατμοσφαιρικά κύματα βαρύτητας (atmospheric gravity waves, καμία σχέση με τα βαρυτικά κύματα της Γενικής Σχετικότητας), λόγω της εξαναγκασμένης ανύψωσης αερίων μαζών από το ηφαίστειο La Palma στις Κανάριες νήσους, καταγράφηκε την 1η Οκτωβρίου. Επίσης φαίνεται και η δημιουργία pyrocumulus πάνω από το ηφαίστειο. (Πηγή βίντεο: https://youtu.be/AZruNOST9Rk)
Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021
Η κόκκινη λίμνη Maharloo
Νοτιοανατολικά της πόλης Shiraz στο Ιράν, βρίσκεται η λίμνη Maharloo, σε υψόμετρο 1400 μέτρων. Η λίμνη αυτή, συχνά μένει χωρίς νερό καθώς βρέχει σπάνια εκεί. Όποτε έχει νερό, όπως στη δορυφορική αυτή φωτογραφία, αυτό χαρακτηρίζεται από μεγάλη αλατότητα (μεγάλο ποσοστό αλάτων), κάτι που, όπως έχουμε δει και σε παλαιότερες δημοσιεύσεις μας (π.χ. https://fkp2100.blogspot.com/2020/07/blog-post_22.html), βοηθά κάποια συγκεκριμένα άλγη να ευημερούν, δίνοντας αυτό το έντονο πορτοκαλοκόκκινο χρώμα στη λίμνη.
Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021
Βολίδες, μετεωρίτες και μεγάλα μετέωρα που έχουν καταγραφεί από το 1988
Σε αυτόν τον χάρτη, φαίνονται όλα τα λαμπρά μετέωρα που έχουν καταγραφεί αυτόματα από αισθητήρες υπηρεσιών των ΗΠΑ, από το 1988 ως και σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, εδώ καταγράφονται μετέωρα με φαινόμενο μέγεθος -5 και μικρότερο. Όσο πιο μικρό είναι αυτό το νούμερο, τόσο πιο λαμπρό είναι το μετέωρο. Για σύγκριση, σε αυτήν την κλίμακα, η Αφροδίτη μπορεί να φτάσει ως -4.9 περίπου, η Πανσέληνος ως -13 και ο Ήλιος ως -27.
Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021
Υψισωρείτες δημιουργούν δυο φυσικά φαινόμενα στο Oregon
Δυο φυσικά φαινόμενα κατέγραψε με τον φακό του στις 11/9, ο Justin Forbes. Αιτία και για τα δυο ήταν η λωρίδα νεφών Altocumulus (Υψισωρείτες) που υπήρχε εκείνη την ώρα πάνω από την τοποθεσία Crown Point στο Oregon των ΗΠΑ.