Ερευνητές στο καρκινικό ιατρικό κέντρο “Johns Hopkins Kimmel Cancer Center” δημιούργησαν καινοτόμα εξέταση αίματος, η οποία, με τη βοήθεια «στενής» τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί να ανιχνεύει νωρίς καρκίνο στο συκώτι, με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση και την επιβίωση του υποκειμένου.
Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022
Νευρωνικό δίκτυο για την έγκαιρη διάγνωση καρκίνου στο συκώτι
Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022
Το αίνιγμα με τους κύκλους στην έρημο Ναμίμπ, απαντήθηκε!
Τι είναι όλοι αυτοί οι κύκλοι στην έρημο Ναμίμπ και ποιος τους έφτιαξε; Είναι και αυτό ένα ακόμη συναρπαστικό φυσικό φαινόμενο, όπως και οι «αυτοκινούμενοι βράχοι» στην «κοιλάδα του θανάτου» (ένα φυσικό φαινόμενο το οποίο, τελικώς, εξηγήθηκε πριν κάποια χρόνια). Έτσι και αυτό, απασχολούσε τους ερευνητές για σχεδόν μισό αιώνα, όμως τελικώς εξηγήθηκε και η εξήγησή του βρίσκεται στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 20/10 στο επιστημονικό περιοδικό “Perspectives in Plant Ecology, Evolution and Systematics” από ομάδα ερευνητών του παν/μιου του Göttingen.
Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022
Ασπίδα όζοντος εξωπλανητών που περιφέρονται γύρω από ερυθρούς νάνους
Χρόνια πολλά σε όλους τους φίλους μας! Φυσικά δεν θα σας αφήναμε χωρίς μία "εορταστική" ανάρτηση γνώσης. Πάμε στο διάστημα λοιπόν!
Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022
Μεγάλη μείωση του σπλαχνικού λίπους με "πράσινη" Μεσογειακή δίαιτα
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στα τέλη Σεπτέμβρη στο επιστημονικό περιοδικό “BMC Medicine”, γίνεται σύγκριση της απόδοσης μιας τυπικής σύγχρονης Μεσογειακής διατροφής με μια «πράσινη» εκδοχή της, όσο αφορά τη μείωση του σπλαχνικού λίπους.
Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022
Η έρημος Altar από το διάστημα
Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022
Τα συμβάντα Miyake
Πιθανόν να γνωρίζετε ότι καθώς τα δέντρα μεγαλώνουν, οι κορμοί τους συσσωρεύουν εξωτερικά στρώματα κάθε χρόνο. Αν υπάρξει κάθετη τομή σε έναν κορμό δέντρου, τότε κάποιος θα διαπιστώσει την ύπαρξη ομόκεντρων δακτυλίων, που είναι τόσοι όσα και τα χρόνια ζωής του δέντρου (για την ακρίβεια 1 ανοιχτόχρωμος και 1 σκούρος δακτύλιος αντιστοιχούν σε ένα έτος). Αυτοί οι δακτύλιοι είναι ιδιαίτερα σημαντικοί, καθώς «εγκλωβίζουν» στοιχεία από τις συνθήκες του περιβάλλοντός τους, κατά την περίοδο της δημιουργίας τους. Αναλύοντας τη χημική σύνθεση μεμονωμένων δακτυλίων δέντρων, οι ερευνητές μπορούν να ανακαλύψουν ενδείξεις σχετικά με τις περιβαλλοντικές συνθήκες που χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πίσω.
Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022
Αντιστροφή της τάσης "πρασινίσματος" της Γης, λόγω κλιματικής αλλαγής
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε το Νοέμβριο στο επιστημονικό περιοδικό “Earth’s Future”, αναφέρεται πως η τάση «πρασινίσματος» στον πλανήτη, δηλαδή της αύξησης της βλάστησης που άρχισε να παρατηρείται από τη δεκαετία του 80, αντιστράφηκε μετά το 2000.
Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022
Υπερθέαμα οπτικών φαινόμενων στην Πολωνία
Ποιος δεν θα ήθελε να βρίσκεται σε αυτό το χιονισμένο τοπίο, με αυτό το υπερθέαμα οπτικών φαινομένων από πάνω του; Η καταγραφή έγινε στις 20/11 στα Τσεχο-πολωνικά σύνορα. Διακρίνεται μια πληθώρα φαινομένων, όπως η άλως 22 μοιρών, παρήλια, παρηλιακό τόξο, ανώτερο εφαπτόμενο τόξο, τόξο Parry, ανώτερο περιφερειακό τόξο, περιζενιθιακό τόξο, κ.α.
Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022
Σημαντικός σταθμός στο δρόμο προς την ενεργειακή επανάσταση της σύντηξης
Πιθανόν να πληροφορηθήκατε περί της χθεσινής ανακοίνωσης από το NIF (National Ignition Facility) στις ΗΠΑ, για την επίτευξη ενός σημαντικού στόχου στο δρόμο για την παραγωγή ενέργειας από σύντηξη. Η πυρηνική σύντηξη είναι η διαδικασία που τροφοδοτεί τον Ήλιο μας με ενέργεια και συνίσταται στην «ένωση» ελαφριών πυρήνων προς βαρύτερους, σε αντίθεση με τη διαδικασία της πυρηνικής σχάσης (την οποία ήδη χρησιμοποιούμε εδώ και δεκαετίες) κατά την οποία ένας βαρύς πυρήνας «σπάει» σε ελαφρύτερους απελευθερώνοντας ενέργεια.
Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022
Η πυροκλαστική ροή του Semeru
Τρομακτικά πλάνα από την έκρηξη του ηφαιστείου Semeru στην Ινδονησία στις 4/12 το μεσημέρι (τοπική ώρα) από κάμερα, όπου καταγράφηκε ένα ταχέως κινούμενο κύμα θερμού (600 – 1000 βαθμοί Κελσίου) και πυκνού συνονθυλεύματος αερίων και ηφαιστειακής τέφρας όπως και άλλων ηφαιστειακών υλικών. Το κύμα αυτό ονομάζεται πυροκλαστική ροή, μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα εκατοντάδων χιλιομέτρων την ώρα (στα συγκεκριμένα πλάνα εκτιμάται ότι κινείται με ~200 km/h) και, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι απολύτως θανατηφόρο και καταστροφικό για όποιον και ό,τι βρεθεί στο διάβα του. Ένα γνωστό παράδειγμα, είναι η Πομπηία η οποία καταστράφηκε λόγω μιας τέτοιας ροής.
Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022
Ο μετεωρίτης του Winchcombe
Στις 28/2/2021, μετεωρίτης με εκτιμώμενη διάμετρο 20 εκ., αφού φώτισε τον ουρανό της βόρειας Αγγλίας για περίπου 8’’, έπεσε στο έδαφος και το μεγαλύτερο κομμάτι του βρέθηκε σε έναν δρόμο της πόλης Winchcombe. Ήταν η πρώτη φορά που οι ερευνητές συλλέγουν μετεωρίτη τόσο γρήγορα, καθώς βρέθηκε μόλις 12 ώρες μετά την πτώση του (βλέπε φωτογραφία). Το βάρος όλων των κομματιών του μετεωρίτη, που ανακτήθηκαν και από γειτονικές περιοχές (εντός λίγων ημερών), είναι σχεδόν μισό κιλό.
Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022
Προσομοίωση "γέφυρας Einstein-Rosen" στον κβαντικό υπολογιστή Sycamore 2 της Google
Στις 30/11, μια ομάδα ερευνητών που προσομοίωσε μια «σκουληκότρυπα» στον κβαντικό υπολογιστή Sycamore 2 της Google, παρουσίασε τα αποτελέσματά της στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό “Nature”, σε μια ίσως ιστορική δημοσίευση που αξίζει να γράψουμε ένα ξεχωριστό άρθρο για αυτήν! Ας εξηγήσουμε όμως τι σημαίνουν όλα αυτά, με όσο γίνεται απλό και σύντομο τρόπο, και γιατί είναι σημαντικά.
Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022
Η ζωή γύρω από τον ποταμό Huaura
Λένε ότι όπου υπάρχει νερό, υπάρχει και ζωή και αυτό είναι αληθές ιδιαίτερα σε περιοχές με ερημικό κλίμα όπως στη Huaura, στη Λίμα. Ο ποταμός Huaura, κάνει τη διαφορά σε αυτήν την περιοχή του Περού, που βρίσκεται προς την πλευρά του Ειρηνικού Ωκεανού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση ετήσια βροχόπτωση σε αυτήν την περιοχή είναι περίπου 25 mm (λιγότερο από το 4 % της μέσης ετήσιας βροχόπτωσης στη χώρα μας).
Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022
Πανδαισία οπτικών φαινόμενων στη UTAH των ΗΠΑ
Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022
"Προπέλες" στους δακτυλίους του Κρόνου
Γνωρίζατε ότι σε αρκετά σημεία στους παγωμένους δακτυλίους του Κρόνου, υπάρχει συσσωρευμένο υλικό με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργούνται σχηματισμοί που μοιάζουν με «προπέλες», με έκταση της τάξης των εκατοντάδων χιλιομέτρων; Στις φωτογραφίες του Cassini, από το 2017, βλέπουμε δυο τέτοιες περιπτώσεις.
Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022
Η "βολίδα" που "έσκισε" τον ουρανό στον Καναδά, είχε προβλεφθεί
Ίσως η φωτογραφία της εβδομάδας, με αυτή τη βολίδα να «σκίζει» τον ουρανό του Οντάριο στον Καναδά, τα ξημερώματα στις 19/11. Το εισερχόμενο αυτό μετέωρο, με διάμετρο της τάξης του 1 m, είχε προβλεφθεί λίγες ώρες νωρίτερα (βλέπε χάρτη με την πρόβλεψη της περιοχής εισόδου του στη γήινη ατμόσφαιρα, πάνω από το Οντάριο, όπως και συνέβη). Το, σχετικά μικρό, αντικείμενο με κωδική ονομασία C8FF042, είναι το 6ο που ανιχνεύεται και προβλέπεται η περιοχή και ο χρόνος εισόδου του στην ατμόσφαιρά μας.
Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022
Ηλιακή έκλειψη στον Άρη, από τον Φόβο
Ηλιακή έκλειψη, αλλά στον Άρη! Στο ρόλο της Σελήνης, το ένα από τα δυο «φεγγάρια» του Άρη, ο Φόβος. Το “Mars Perseverance” απαθανάτισε τον Φόβο μπροστά από τον Ήλιο, στις 18/11. Ο άλλος φυσικός δορυφόρος του Άρη, ο Δείμος, είναι πολύ μικρός και πολύ μακριά για να προκαλέσει έκλειψη. Ηλιακές εκλείψεις λόγω του Φόβου, είναι συχνότερες στον Άρη σε σχέση με τη Γη, αλλά διαρκούν λιγότερο (μερικά δευτερόλεπτα). Σε αυτό το βίντεο, βλέπετε μια παλαιότερη έκλειψη Ηλίου, πάλι από το “Perseverance”: https://youtu.be/aKK7vS2CHC8.
Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022
Πυλώνες φωτός στον Καναδά
Πυλώνες φωτός (light pillars) στην πόλη Canmore του Καναδά, όπως τους κατέγραψε στις 4 τα ξημερώματα της 8ης Νοεμβρίου, ο Ryota Suyama, με τη θερμοκρασία να βρίσκεται κάτω από τους -20 βαθμούς Κελσίου εκείνο το βράδυ.
Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022
Η ζώνη των αστεροειδών, οι "αέριοι γίγαντες" και η πιθανότητα εμφάνισης ζωής
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο στο επιστημονικό περιοδικό “The Astrophysical Journal Letters”, ερευνάται η σημασία της ζώνης των αστεροειδών σε πλανητικά συστήματα με κεντρικό άστρο έναν ερυθρό νάνο (ή αστέρα φασματικού τύπου M). Τα αστέρια τύπου Μ, αποκαλούνται «ερυθροί νάνοι» όντας μικρότεροι και ψυχρότεροι από τον Ήλιο, έχοντας έτσι πιο ερυθρό χρώμα.