Η περιβαλλοντική μόλυνση αυξάνει την ένταση των θερινών καταιγίδων σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο στο επιστημονικό περιοδικό “Atmospheric Research”. Πιο συγκεκριμένα, τα μικροσωματίδια κοντά σε περιβαλλοντικά επιβαρυμένες περιοχές, δρουν ως πυρήνες συμπύκνωσης και βοηθούν περαιτέρω στον διαχωρισμό ηλεκτρικών φορτίων εντός του καταιγιδοφόρου νέφους, οδηγώντας σε περισσότερους κεραυνούς.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, φαίνεται να παίζει περισσότερο ρόλο η ποσότητα των μικροσωματιδίων παρά το μέγεθος, ενώ η αναφορά γίνεται σε καταιγίδες με μεγάλη διαθέσιμη ενέργεια (αυτό που τεχνικά ονομάζεται CAPE, δηλαδή Convective Available Potential Energy) καθώς όσο μεγαλύτερη είναι αυτή, τόσο ενισχύεται και το παραπάνω φαινόμενο.
Η έρευνα ήταν 12ετής σε μισό εκατομμύριο καταιγίδες στην περιοχή της Ουάσινγκτον (200000 περιπτώσεις) και του Κάνσας (300000). Επίσης χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα ατμοσφαιρικής ρύπανσης από εκατοντάδες μετρητικούς σταθμούς γύρω από τις προαναφερθείσες πόλεις, όπως και δεδομένα ηλεκτρικών εκκενώσεων. Τώρα ο M. Bentley, κύριος ερευνητής σε αυτήν την έρευνα, συνεχίζει στην Μπανγκόκ, όπου τα αποτελέσματα είναι παρόμοια ενώ τείνει να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αύξηση των κεραυνών στις καταιγίδες λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο.
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://doi.org/10.1016/j.atmosres.2024.107402
Περισσότερα για τις ηλεκτρικές εκκενώσεις, την κλιματική αλλαγή αλλά και όλα τα γνωστά ή άγνωστα, εντυπωσιακά και ενδιαφέροντα καιρικά και ατμοσφαιρικά φαινόμενα, με χάρτες, διαγράμματα, φωτογραφίες (από την Ελλάδα και το εξωτερικό) και απλή επιστημονική εξήγηση, στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου