Για πρώτη φορά έχουμε μια έρευνα που συμπεραίνει σχεδόν με βεβαιότητα ότι ο μετεωρίτης που έπεσε στη Γη και εξαφάνισε τους δεινόσαυρους (και τα περισσότερα είδη ζώων) 66 εκατομμύρια έτη πριν το σήμερα, ήταν αστεροειδής ο οποίος προήλθε πέρα από την τροχιά του Δία. Σε αυτό βοήθησε και ένα εργαστήριο στην Κολονία, το οποίο είναι από τα λίγα στον πλανήτη που μπορεί να εκτελέσει τις απαραίτητες τεχνικές για να καθορίσει την προέλευση του μετεωρίτη που δημιούργησε τον κρατήρα του Chicxulub (σημερινή χερσόνησος Yukatan στο Μεξικό). Η έρευνα δημοσιεύτηκε στις 15/8 στο επιστημονικό περιοδικό “Science”.
Η ανάλυση έγινε σε ιζήματα που σχηματίστηκαν εκείνη την περίοδο και περιείχαν ισότοπα του στοιχείου «Ρουθήνιο» (Ru) το οποίο απαντάται στους αστεροειδείς αλλά είναι ιδιαίτερα σπάνιο στη Γη. Αυτά τα ισότοπα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα στους αστεροειδείς τύπου C και τύπου S. Οι πρώτοι σχηματίζονται στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα (και σε αυτόν τον τύπο ανήκει και ο αστεροειδής του κρατήρα Chicxulub) και οι δεύτεροι στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα (από τη ζώνη των αστεροειδών μέχρι τον Ερμή). Αυτό από μόνο του αποτελεί κάτι ιδιαίτερο καθώς οι περισσότεροι αστεροειδείς που έχουν πέσει στη Γη είναι τύπου S. Βέβαια, όπως αναφέρει και ο κύριος ερευνητής Fischer-Godde, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν ο συγκεκριμένος αστεροειδής, μετά τη δημιουργία του στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα, μπορεί να βρέθηκε για κάποιο διάστημα στη «ζώνη των αστεροειδών» και έπειτα να κατέληξε στη Γη.
Η έρευνα αυτή επίσης αποκλείει οριστικά την πιθανότητα να ήταν κομήτης ο συγκεκριμένος μετεωρίτης. Έρευνες σαν και αυτή, μας βοηθούν γενικότερα να κατανοήσουμε την ιστορία των μαζικών αφανισμών του παρελθόντος και να είμαστε προετοιμασμένοι για το μέλλον, όπως επίσης και να οδηγηθούμε σε κάποια συμπεράσματα για το πώς προέκυψε το νερό στη Γη.
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.science.org/doi/10.1126/science.adk4868
Περισσότερα, με λεπτομέρειες, σχήματα, γραφήματα και φωτογραφίες, για τους μετεωρίτες, τους αστεροειδείς, την πιθανότητα πρόσκρουσης με τη Γη, και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα, στους τόμους ΙΙ και ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τους οποίους μπορείτε να αποκτήσετε με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής από τη σελίδα μας με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου