Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Όλη η επιφάνεια της Σελήνης καλύπτονταν από λάβα στο παρελθόν

Η ινδική αποστολή “Chandrayaan-3” ήταν η πρώτη που προσεληνώθηκε κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης (σε σεληνιακό πλάτος 69 μοίρες νότια), πέρυσι τον Αύγουστο και η 4η στη Σελήνη (μετά τους Ρώσους, τους Αμερικανούς και τους Κινέζους). Σε δημοσίευση στο “Nature” στις 21/8, γίνεται παρουσίαση των δεδομένων που έστειλε το rover της αποστολής αυτής, από το έδαφος της Σελήνης.
Σύμφωνα με αυτά, η επιφάνεια της Σελήνης αποτελούνταν από λάβα την περίοδο που δημιουργήθηκε. Αυτό συνάδει με δεδομένα από άλλες αποστολές, σε άλλες περιοχές της Σελήνης, συγκλίνοντας στο συμπέρασμα ότι όλη η επιφάνεια της Σελήνης αποτελούνταν από ένα ομογενές στρώμα λάβας. 
 
Αυτά τα ευρήματα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα σεληνιακά πετρώματα έχουν παρόμοια σύσταση με τα γήινα, ενισχύει τη θεωρία της «Θείας» (μητέρας της Σελήνης κατά τη μυθολογία). Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, στο πρώιμο ηλιακό σύστημα, πριν περίπου 4.5 δισεκατομμύρια έτη, όπου οι συγκρούσεις μεταξύ αστρονομικών αντικειμένων ήταν κάτι ιδιαίτερα σύνηθες, η Γη και ένα άλλο μεγάλο σώμα (με μέγεθος συγκρίσιμο με τον Άρη, που πολλές φορές ονομάζεται «Θεία») συγκρούστηκαν με αποτέλεσμα, πολλά από τα θραύσματα, με την αρωγή της βαρύτητας, να συσσωματωθούν δημιουργώντας τον φυσικό μας δορυφόρο. Η θερμότητα από τη βίαιη σύγκρουση εξηγεί τη λάβα που κάλυπτε την επιφάνεια της Σελήνης τότε.
 
Περισσότερα για τη διαστημική εξερεύνηση αλλά και για τις γενικότερες εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, στον τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου