Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Κομήτης C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS)

Σε προηγούμενες αναρτήσεις μας, είχαμε αναφερθεί στον κομήτη C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS). Ήρθε λοιπόν η ώρα του για να τον ψάξουμε στον ουρανό, να τον παρατηρήσουμε, να τον φωτογραφήσουμε και να τον απολαύσουμε, αρκεί να μην υπάρξει κάποιο απρόοπτο κατά το περιήλιό του (το πέρασμα από το κοντινότερο στον Ήλιο, σημείο της τροχιάς του στις 27/9). Απλά και σύντομα οι πληροφορίες.

 
Τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη, μπορείτε να τον αναζητήσετε νωρίς τα ξημερώματα (ως και μισή ώρα πριν ανατείλει ο Ήλιος, στο λυκαυγές) στον ανατολικό ορίζοντα χαμηλά. Επειδή ο κομήτης θα βρίσκεται χαμηλά στον ορίζοντα, έχει σημασία να βρείτε σημείο παρατήρησης χωρίς εμπόδια προς την ανατολή.
 
Μετά, σταδιακά προχωρώντας προς τα μέσα Οκτώβρη (π.χ. δοκιμάστε από τις 12-13/10 και μετά) θα μπορείτε να τον βλέπετε λίγο μετά τη δύση του Ηλίου στον δυτικό ορίζοντα χαμηλά. Όσο περνάνε οι μέρες μέσα στον Οκτώβρη, θα εμφανίζεται ψηλότερα στον δυτικό ορίζοντα και πιο μακριά από το λυκόφως αλλά θα αρχίσει σταδιακά να μειώνεται η φωτεινότητά του.
 
Η λαμπρότητα της Σελήνης δεν θα είναι πρόβλημα από τα τέλη Σεπτέμβρη ως και τα μέσα Οκτώβρη που είναι και το πιο ενδιαφέρον χρονικό διάστημα για αυτόν τον κομήτη, καθώς στις 2/10 έχουμε «νέα Σελήνη» και μετά τις 12/10 το φεγγάρι θα βρίσκεται στην πλάτη του παρατηρητή (ήτοι στην ανατολή). Στο περιήλιό του, ο κομήτης αναμένεται να έχει, με τα σημερινά στοιχεία, φαινόμενο μέγεθος +3 και στο πλησιέστερο στη Γη σημείο (12/10), μέγεθος +1 με +2. Θα είναι ορατός με γυμνό μάτι δηλαδή, περίπου όπως και ο NEOWISE το 2020. Τέλος, εννοείται πως οι παρατηρήσεις θα πρέπει να γίνονται έξω από τις πόλεις, σε σκοτεινά σημεία, μακριά από τεχνητό φωτισμό (καλή τύχη με αυτό…)
 
Τροποποιήσιμοι και εκτυπώσιμοι χάρτες για τον κομήτη και ό,τι άλλο θέλετε: https://in-the-sky.org/findercharts.php?obj=CK23A030
 
Περισσότερα, με λεπτομέρειες, σχήματα, γραφήματα και φωτογραφίες, για τους κομήτες, τους μετεωρίτες, τους αστεροειδείς, τις διαφορές τους, την πιθανότητα πρόσκρουσής τους με τη Γη, και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα, θα βρείτε στους τόμους ΙΙ και ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τους οποίους μπορείτε να αποκτήσετε με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής από τη σελίδα μας με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου