«Ορφανοί» εξωπλανήτες. Ένα ακόμη είδος αστρονομικών αντικειμένων στο διάστημα, το οποίο έλκει την προσοχή των αστρονόμων. Πρόκειται για πλανήτες που δεν βρίσκονται βαρυτικά δέσμιοι σε πλανητικό σύστημα υπό την επιρροή άστρου ή άστρων (όπως η Γη και οι υπόλοιποι πλανήτες σε σχέση με τον Ήλιο), αλλά περιπλανώνται στο διάστημα μόνοι τους. Κάποιοι μπορεί να συνοδεύονται από φυσικούς δορυφόρους ή δίσκο σκόνης και αερίων. Αυτοί οι εξωπλανήτες είτε έχουν «εξοστρακιστεί» από το πλανητικό σύστημα στο οποίο ανήκαν, πιθανόν λόγω συγκρούσεων είτε έχουν δημιουργηθεί εξαρχής μόνοι τους από μοριακά νέφη και σκόνη που ωστόσο δεν είχαν αρκετή μάζα για να οδηγήσουν στη δημιουργία άστρου. Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί μερικές δεκάδες τέτοιοι, ωστόσο υπολογίζονται σε τρισεκατομμύρια μόνο στον δικό μας Γαλαξία.
Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024
«Ορφανοί» εξωπλανήτες από το James Webb
Σε έρευνα που έχει γίνει αποδεκτή προς δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό “The Astronomical Journal”, μια ομάδα αστρονόμων, χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb το οποίο στόχευσε προς το νεφέλωμα NGC1333 (περίπου 1000 έτη φωτός μακριά από εμάς, στον αστερισμό του Περσέα) και κάνοντας φασματοσκοπική ανάλυση σε κάποια αντικείμενα εκεί, ανακάλυψαν ακόμη 6 τέτοιους «ορφανούς» περιπλανώμενους πλανήτες (οι 3 στη συγκεκριμένη φωτογραφία επισημαίνονται με πράσινους κύκλους).
Ένας στόχος της έρευνας ήταν να βρεθούν οι ελαφρύτεροι «ορφανοί» εξωπλανήτες που σχηματίζονται με τον ίδιο τρόπο με αυτόν που σχηματίζονται και τα αστέρια (συσσώρευση μοριακού νέφους και σκόνης λόγω βαρύτητας). Φαίνεται πως το όριο της μάζας (γύρω στις 5 μάζες Δία) για τα μικρότερα από αυτά τα αντικείμενα, επικαλύπτεται με εκείνο μεγάλων εξωπλανητών που είναι δέσμιοι σε πλανητικά συστήματα. Έρευνες σαν και αυτή, βοηθούν στην κατανόηση της δημιουργίας πλανητών, αστέρων, αλλά και «μίνι»-πλανητικών συστημάτων όπως αυτά που μπορεί να αποτελέσει ένας εξωπλανήτης με τους δορυφόρους του και τον δίσκο αερίων και σκόνης γύρω του (π.χ. φανταστείτε κάτι ανάλογο με τον Δία ή τον Κρόνο και τους δορυφόρους τους αλλά περιπλανώμενο στο διάστημα).
Έρευνα προς δημοσίευση στο “The Astronomical Journal”: https://arxiv.org/abs/2408.12639
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου