Ευχόμαστε
σε όλους τους φίλους μας, μια καλύτερη χρονιά, με περισσότερη ελπίδα
και ό,τι καλό επιθυμεί ο καθένας και η καθεμιά από εσάς! Ευχαριστούμε
πολύ για την στήριξή σας!
Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020
Καλή Χρονιά!
Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020
Πανδαισία οπτικών φαινομένων στη βάση Scott
Καλησπέρα από την Ανταρκτική και τη βάση Scott. Τα οπτικά φαινόμενα εδώ, είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, καθώς οι παγοκρύσταλλοι δεν λείπουν σχεδόν ποτέ από τον αέρα. Εδώ βλέπουμε μια καλοσχηματισμένη άλω, παρήλια και τμήμα του παρηλιακού κύκλου (η λευκή γραμμή που περνά από τα παρήλια και τον Ήλιο). Η φωτογραφία ελήφθη στις 23/11.
Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020
Εντυπωσιακή υπερβολίδα στην Κίνα
Εντυπωσιακή υπερβολίδα στην περιοχή Qinghai της Κίνας, ξημερώματα 23/12/2020. Υπερβολίδα ονομάζεται ένα μετέωρο με φαινόμενο μέγεθος μικρότερο από -17 (δηλαδή αρκετά λαμπρότερο από την πανσέληνο). Το συγκεκριμένο, από διάφορα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, φαίνεται πως υπερέβη πρόσκαιρα και την φωτεινότητα του Ήλιου (φαινόμενο μέγεθος -27, όσο μικρότερο τόσο πιο λαμπρό το αντικείμενο), καθώς η νύχτα γίνεται κυριολεκτικά μέρα για λίγο.
Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020
Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D, μειώνει την πιθανότητα θανάτου από μεταστατικό καρκίνο σε μη-υπέρβαρους
Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020
Ίχνη ιονισμού μετεώρων
Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους τους φίλους μας! Για σήμερα, σας έχουμε ένα εντυπωσιακό λαμπρό μετέωρο, όπως το κατέγραψε κάμερα στο Hampshire της Αγγλίας, τα ξημερώματα στις 23/11. Παρατηρήστε το ίχνος που αφήνει πίσω του και το οποίο μπορεί να είναι ορατό για αρκετά δευτερόλεπτα ή λεπτά (για μεγαλύτερα μετέωρα).
Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020
Το οροπέδιο του Θιβέτ και τα Ιμαλάια από τον ISS
Στα αριστερά, το οροπέδιο του Θιβέτ, αραιοκατοικημένο, «σκοτεινό» τη νύχτα και με μέσο υψόμετρο τα 4500 μέτρα. Το οροπέδιο αυτό, που τερματίζει στα Ιμαλάια, «φιλοξενεί» αρκετούς παγετώνες που συγκεντρώνουν την 3η μεγαλύτερη μάζα πάγου στον πλανήτη (μετά τους δυο πόλους). Στη νότια πλευρά των Ιμαλαίων, βρίσκεται η Ινδία με το Πακιστάν (με πληθυσμό 1.5 δισεκατομμυρίων αθροιστικά, ενώ σχεδόν άλλο τόσο πληθυσμό έχει η Κίνα).
Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020
Πανδαισία οπτικών φαινομένων στην Ανταρκτική
Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020
Σκονοθύελλες στην Αλάσκα
Οι σκονοθύελλες και η μεταφορά σκόνης, δεν είναι «προνόμιο» μόνο των θερμών περιοχών του πλανήτη μας (όπως π.χ. η έρημος Σαχάρα), αλλά προκύπτουν και σε ανύποπτα μέρη όπως στον κόλπο της Αλάσκας. Στη φωτογραφία, η μεταφορά σκόνης φαίνεται ως ένα κίτρινο-καφέ «ποτάμι» πάνω δεξιά στο κάδρο.
Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020
Εντυπωσιακά mammatus στην Αυστραλία
Από τις πλέον εντυπωσιακές καταγραφές νεφών mammatus στις 15/11 το πρωί στο Daylesford της Αυστραλίας.
Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020
Σύνοδος Δία - Κρόνου στις 21/12
Αυτές τις ημέρες, στον δυτικό ορίζοντα, λίγο μετά τη δύση του Ηλίου, και εφόσον το επιτρέπει ο καιρός, μπορεί να παρατηρήσει κάποιος τη σύνοδο των πλανητών Δία και Κρόνου, οι οποίοι θα βρεθούν φαινομενικά πολύ κοντά, προσφέροντας ένα πολύ σπάνιο θέαμα στους γήινους παρατηρητές.
Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020
Σχετική έξαρση στις Διδυμίδες του 2020
Η «βροχή» των Διδυμιδών, στην οποία αναφερθήκαμε σε προηγούμενη ανάρτησή μας, προσέφερε ένα αρκετά καλό θέαμα φέτος σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δυστυχώς στη χώρα μας, πολλές περιοχές είχαν νεφοκάλυψη κατά τη διάρκεια της νύχτας της κορύφωσης (13 προς 14/12).
Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020
Παλίρροια και δίνες von Karman
Στον κόλπο Broad Sound στην ανατολική ακτή της Αυστραλίας, σημειώνεται το μεγαλύτερο εύρος στο ύψος που έχουν τα ύδατα ανάμεσα στη φάση της παλίρροιας και στη φάση της άμπωτης. Η διαφορά αυτή, λόγω τόσο της μορφολογίας του κόλπου όσο και της μορφολογίας γύρω από αυτόν (κοραλλιογενείς ύφαλοι καθυστερούν την άνοδο των υδάτων στον κόλπο κατά τη φάση της παλίρροιας, με αποτέλεσμα αυτά να κατευθύνονται σε παράπλευρα κανάλια και να συγκλίνουν στον κόλπο λίγες ώρες αργότερα, απότομα), είναι της τάξης των 10 μέτρων.
Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020
Το εντυπωσιακό παγωμένο τοπίο της Ανταρκτικής
Εντυπωσιακή εικόνα από την κορυφή Peak στην Ανταρκτική, με την παγωμένη λίμνη στο προσκήνιο να μοιάζει με γυαλί και τις εντυπωσιακές παγωμένες πλαγιές γύρω από αυτήν. Η φωτογραφία ελήφθη στις 8/11.
Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020
Σέλας και πυλώνες φωτός στην Αλάσκα
Πυλώνες (ή στήλες) φωτός, στο παγωμένο Fairbanks, στην Αλάσκα, στις 20/11 με Σέλας από πάνω τους. Στους -29 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία εκείνο το βράδυ.
Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020
Διδυμίδες 2020
Οι «Διδυμίδες» αποτελούν την κορυφαία χειμερινή «βροχή» μετεώρων και το «αντίπαλο δέος» στις γνωστές αυγουστιάτικες «Περσείδες», που οι περισσότεροι έχουν συνδέσει με τις θερινές τους διακοπές. Η κορύφωση των Διδυμιδών, συμβαίνει τη νύχτα 13/12 προς το ξημέρωμα 14/12 με τα περισσότερα μετέωρα να πέφτουν μετά τα μεσάνυχτα, ενώ συχνά παρατηρείται ένα μέγιστο στη δραστηριότητά τους, γύρω στις 2-3 τα ξημερώματα.
Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020
Πιγκουίνοι vs. Ερευνητές στην Ανταρκτική
Ομάδα πιγκουίνων με διερευνητική διάθεση, κοντά στον ερευνητικό σταθμό Mawson στην Ανταρκτική, στα τέλη Οκτώβρη.
Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020
Η κοινωνική απομόνωση προκαλεί τις ίδιες εγκεφαλικές αντιδράσεις με την πείνα
Σε πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα στο Nature Neuroscience, συμπεραίνεται ότι η οξεία κοινωνική απομόνωση (π.χ. όπως στις περιόδους καραντίνας που διανύουμε, αλλά και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις), προκαλεί τις ίδιες εγκεφαλικές αντιδράσεις με την πείνα.
Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020
Η τεχνητή νοημοσύνη στη Βιολογία και στην αναδίπλωση των πρωτεϊνών
Στα νέα του γνωστού επιστημονικού περιοδικού Nature, στις 30/11, ανακοινώθηκε πως το DeepMind της Google, ένα σύστημα (στενής) τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να το έχετε ακούσει για τις επιδόσεις του σε διάφορα παιχνίδια (π.χ. το Go), όπου μπορεί να νικήσει τον άνθρωπο, κατάφερε ένα μεγάλο επίτευγμα, σε ένα πρόβλημα που απασχολεί τους επιστήμονες δεκαετίες. Μπορεί να προβλέψει γρήγορα και με μεγάλη ακρίβεια, τον τρόπο με τον οποίο αναδιπλώνονται οι πρωτεΐνες μέχρι να καταλήξουν στο φυσικό τους σχήμα, στον τρισδιάστατο χώρο.
Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020
Pileus στην έκρηξη του Lewotolo στην Ινδονησία
Βίντεο από την έκρηξη του ηφαιστείου Lewotolo, στις 29/11, στο νησί Lembata της Ινδονησίας. Η ηφαιστειακή στάχτη ανέρχεται ως τα 17 km περίπου οπότε και σχηματίζεται νέφος pileus (τα λευκά «καπέλα» στην κορυφή).
Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020
Τρία φυσικά φαινόμενα σε ένα εντυπωσιακό πρωινό στις ΗΠΑ
Σε αυτή τη φωτογραφία που ελήφθη στις 12/11 το πρωί στο Greenville του Michigan στις ΗΠΑ, παρατηρούμε τουλάχιστον 3 φυσικά φαινόμενα.
Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020
Μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής αποτρέπουν την εκδήλωση διαβήτη τύπου 2
Σε μια από τις μεγαλύτερες έρευνες που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσια αποτροπής εκδήλωσης του διαβήτη σε ενηλίκους, με 1028 συμμετέχοντες οι οποίοι είχαν προδιαβήτη και σχετικά μεγάλη πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, διαπιστώθηκε πως ακόμη και μια μέτρια αλλαγή στον τρόπο ζωής τους, όπως π.χ. η μόνιμη απώλεια 2-3 κιλών σε βάθος 2 ετών όπως και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε αυτούς σχεδόν στο μισό (ως 47%).
Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020
Ο αστεροειδής Ryugu και το Hayabusa 2 που επιστρέφει στη Γη
Μια απόκοσμη εικόνα από τον αστεροειδή Ryugu, που περιπλανιέται στα σκοτάδια του διαστήματος. Τον φωτογράφισε το όχημα MASCOT (μέρος της αποστολής Hayabusa 2, της JAXA, της Ιαπωνικής Διαστημικής Υπηρεσίας), τον Οκτώβριο του 2018, μετά την προσεδάφισή του σε αυτόν.
Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020
Εντυπωσιακή λήψη σε χιονοκαταιγίδα στις ΗΠΑ
Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020
Μια ανοιξιάτικη μέρα στην Ανταρκτική
Ανοιξιάτικη μέρα στην Ανταρκτική. Η φωτογραφία ελήφθη στις 9/11, με αερομεταφερόμενο χιόνι και πάγο, θερμοκρασία -20 βαθμούς Κελσίου και άνεμο ταχύτητας 65 km/h. Το Airbus Α319 στον διάδρομο Wilkins στη βόρεια πλευρά της Ανταρκτικής, ετοιμάζεται να μεταφέρει ερευνητές στον ερευνητικό σταθμό Casey. 7 πτήσεις συνολικά, έχουν προγραμματιστεί για τη «θερινή» σεζόν ως τον Μάρτιο του 2021, για το «αεροδρόμιο» Wilkins.
Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020
Έρευνα του MIT για τον τρόπο δημιουργίας των αναμνήσεών μας
Μια νέα έρευνα από το MIT, αποκαλύπτει πως ο τρόπος με τον οποίο αποθηκεύονται οι μνήμες μας στον εγκέφαλό μας, μέσω των κυττάρων engram*, ελέγχεται από μεγάλης κλίμακας ανασχηματισμό των πρωτεϊνών και του DNA που συνιστούν την χρωματίνη των κυττάρων. Αυτός ο ανασχηματισμός, ενεργοποιεί συγκεκριμένα γονίδια που λαμβάνουν μέρος στην αποθήκευση των αναμνήσεών μας, ενώ αυτή η διαδικασία μπορεί να χρειαστεί και μέρες για να ολοκληρωθεί.
Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020
Τόξο ομίχλης στη Σκωτία
Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020
Τα ρεκόρ των κυκλώνων
Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020
Ατμοσφαιρικά βαρυτικά κύματα και δίνες von Karman στη Γουαδαλούπη
Μια υπέροχη εικόνα με τη συμβολή ατμοσφαιρικών βαρυτικών κυμάτων από πολλαπλές πηγές, κατέγραψε ο δορυφόρος Terra της NASA, στις 4/10, κοντά στη νησί της Γουαδαλούπης (δυτικά από τις ακτές του Μεξικού). Επίσης διακρίνονται και δίνες von Karman πίσω από το νησί.
Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020
Ξημέρωμα στην Ανταρκτική με παρήλια
Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020
Υδροσίφωνας βγαίνει στη στεριά στην Βηρυτό, στο σημείο της έκρηξης
Αυτό μπορεί να συμβεί, ωστόσο κατά κανόνα ο υδροσίφωνας, μόλις βγει στην στεριά, αποδυναμώνεται και διαλύεται μετά από λίγο. Θυμίζουμε ότι ο υδροσίφωνας είναι γενικά ασθενέστερος από τον σίφωνας ξηράς, ενώ ο μηχανισμός δημιουργίας του είναι λίγο διαφορετικός.
Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020
Η εξέλιξη της τρύπας του όζοντος
Η μόνη παγκόσμια περιβαλλοντική συμφωνία που εφαρμόστηκε άμεσα και με επιτυχία ως σήμερα, ήταν το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ το 1987, για την προστασία του όζοντος από διάφορες ουσίες που το κατέστρεφαν ταχύτατα όπως τα CFCs τα οποία χρησιμοποιούνταν ευρέως σε ψυκτικά υγρά, εντομοκτόνα, προωθητικά αέρια σε spray κ.α. (βλέπε τόμο Ι). Εδώ, η επιτυχία ίσως να έγκειται στο γεγονός ότι ο κίνδυνος ήταν άμεσος για όλους (κάτι που δεν υπονοεί πως άλλες περιβαλλοντικές απειλές δεν είναι). Χάρη στην έγκαιρη και συντονισμένη δράση όλων των χωρών, ως το 2060 το στρώμα του όζοντος αναμένεται να έχει αποκατασταθεί πλήρως και έτσι εκτιμάται πως θα έχουμε αποφύγει εκατομμύρια θανάτους από καρκίνο του δέρματος.
Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020
Ταυρίδες και Λεοντίδες
Τις δυο γνωστές «βροχές» μετεώρων μας επιφυλάσσει ο Νοέμβρης τις επόμενες μέρες. Πρώτα οι Ταυρίδες των οποίων το μέγιστο της δραστηριότητας είναι τη νύχτα στις 11/11 προς το ξημέρωμα 12/11.
Το ακτινοβόλο σημείο (δηλαδή το σημείο από το οποίο φαίνονται να προέρχονται τα μετέωρα) είναι ο αστερισμός του Ταύρου που βρίσκεται ψηλά στον ουρανό γύρω στα μεσάνυχτα, ωστόσο εσείς μπορείτε να κοιτάτε οπουδήποτε στον ουρανό και κατά προτίμηση στα πιο σκοτεινά σημεία του. Οι Ταυρίδες έχουν μια μικρή δραστηριότητα (της τάξης των 10 μετεώρων την ώρα σε έναν σκοτεινό ουρανό μακριά από τα φώτα των πόλεων), ωστόσο έχουν μια σχετικά μεγάλη συχνότητα στα λαμπρά μετέωρα (βολίδες).
Φαίνεται πως παρουσιάζουν μία έξαρση σε αυτά τα λαμπρά μετέωρα ανά 7ετία (είχαν παρουσιαστεί πολλά το 2008 και επίσης το 2015). Το φεγγάρι δεν θα αποτελέσει πρόβλημα, καθώς θα ανατείλει στις 3:20 τα ξημερώματα και η φωτεινότητά του θα είναι μικρή.
Στη συνέχεια, έρχεται το μέγιστο της δραστηριότητας των Λεοντιδών τη νύχτα 16 προς το ξημέρωμα 17/11, με τα περισσότερα να σημειώνονται προς το ξημέρωμα συνήθως. Η «βροχή» αυτή έχει γύρω στα 15 μετέωρα ανά ώρα (σε έναν σκοτεινό ουρανό μακριά από φώτα, πάντα), ενώ το φεγγάρι δεν θα αποτελέσει πρόβλημα καθώς θα βρισκόμαστε στη φάση της νέας Σελήνης. Έχουν υπάρξει και «καταιγίδες» Λεοντιδών παλαιότερα (π.χ. 1833, 1866, 1966, 1999 και 2001) με εκατοντάδες ή ακόμη και χιλιάδες μετέωρα σε λίγη ώρα (π.χ. 1966), ωστόσο δεν προβλέπεται κάτι ανάλογο φέτος ή τα επόμενα χρόνια για αυτή τη «βροχή».
Περισσότερα: https://www.amsmeteors.org/meteor.../meteor-shower-calendar/
Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020
Χρώματα λιμνών και αλατότητα
Όπως γνωρίζετε και από παλιότερες αναρτήσεις μας, οι πολύχρωμες περιοχές σε αυτές τις δορυφορικές φωτογραφίες, αποτελούν ρηχές λίμνες στις οποίες εξατμίζεται αλμυρό νερό για την παραγωγή αλατιού. Στις συγκεκριμένες φωτογραφίες, απεικονίζεται η Μεγάλη Αλμυρή Λίμνη (Great Salt Lake) στην περιοχή Utah στις ΗΠΑ. Η λίμνη αυτή είναι κλειστή και σχετικά ρηχή, ενώ η αλατότητά της (περιεκτικότητα σε αλάτι) είναι μεγαλύτερη από αυτήν του θαλασσινού νερού. Χρησιμοποιείται για την παραγωγή άλατος στις ΗΠΑ.
Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020
Ο κυκλώνας Ήτα χτυπά τη Νικαράγουα
Βίντεο από δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν πάνω από τον κυκλώνα Ήτα στον Ατλαντικό, ο οποίος ετοιμαζόταν να χτυπήσει τη Νικαράγουα το πρωί στις 3/11, ως κυκλώνας κατηγορίας 4 στην 5-βάθμια κλίμακα Saffir-Simpson (πολύ ισχυρός) με ανέμους που διατηρούσαν ταχύτητα 240 km/h για πάνω από 1 λεπτό συνεχόμενα.