Ένας πρωτόγνωρος καύσωνας για την περιοχή του δυτικού Καναδά, συνέβη τις τελευταίες μέρες του Ιουνίου. Ρεκόρ θερμοκρασιών συνετρίβησαν κυριολεκτικά, καθώς σε αρκετές περιοχές τα παλιά ρεκόρ ξεπεράστηκαν κατά 6, 7 ως και 10 βαθμούς Κελσίου (ανάλογα την περιοχή). Οι μέγιστες θερμοκρασίες ξεπέρασαν και τους 49 βαθμούς (αναφερόμαστε πάντα στον Καναδά και σε γεωγραφικά πλάτη άνω των 50 μοιρών…)
Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021
Πρωτόγνωρος καύσωνας για τον Καναδά
Κυριακή 27 Ιουνίου 2021
Ο Γανυμήδης από κοντά
Ο Γανυμήδης, δορυφόρος του πλανήτη Δία, όπως φωτογραφήθηκε από το διαστημικό όχημα Juno της NASA στις 7/6, εκμεταλλευόμενο το γεγονός ότι βρέθηκε σε πολύ κοντινή απόσταση από αυτόν (περίπου 1000 km).
Σάββατο 26 Ιουνίου 2021
Φωτοακουστική Υπολογιστική Τομογραφία και τρισδιάστατη απεικόνιση ροής και οξυγόνωσης του αίματος στο κεφάλι
Ερευνητές από το CalTech και το παν/μιο της νότιας Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ, έκαναν επίδειξη μιας νέας τεχνολογίας απεικόνισης του εγκεφάλου, χρησιμοποιώντας laser και υπέρηχους. Η τεχνολογία αυτή ονομάζεται «Φωτοακουστική Υπολογιστική Τομογραφία» (PACT, Photoacoustic computerized tomography) και χρησιμοποιούνταν παλιότερα για την ανίχνευση όγκων στο στήθος ως εναλλακτική της μαστογραφίας.
Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021
Θερμικός θόλος οδηγεί σε θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών στη μέση Ανατολή, 1 μήνα νωρίτερα
Θερμοκρασίες κοντά ή και πάνω από 50 βαθμούς Κελσίου, κατέγραψε στις 6/6, ο δορυφόρος GEOS* σε περιοχές της Μέσης Ανατολής. Πράγματι, σε τουλάχιστον 4 χώρες (ΗΑΕ, Ιράν, Κουβέιτ, Ομάν), οι σταθμοί εδάφους κατέγραψαν θερμοκρασίες ως 52 βαθμούς. Αν και οι θερμοκρασίες αυτές δεν είναι ασυνήθιστες σε εκείνες τις περιοχές, φέτος έρχονται ένα μήνα νωρίτερα από το συνηθισμένο. Αιτία για αυτό το κύμα ζέστης, είναι οι πολύ υψηλές πιέσεις που δρουν ως «θερμικός θόλος» (heat dome), εγκλωβίζοντας τις ανερχόμενες θερμές αέριες μάζες, με αποτέλεσμα να θερμαίνονται ακόμη περισσότερο.
Κυριακή 20 Ιουνίου 2021
Εφαρμογή της Google αναγνωρίζει δερματοπάθειες μέσω smartphone
Η Google στοχεύει να διαθέσει μία ακόμη εφαρμογή (στενής) τεχνητής νοημοσύνης για smartphones, η οποία, με τη λήψη 3 φωτογραφιών από το δέρμα μας, θα είναι σε θέση να αναγνωρίζει συχνά εμφανιζόμενες δερματοπάθειες.
Σάββατο 19 Ιουνίου 2021
Η Στενή Τεχνητή Νοημοσύνη προβλέπει έγκαιρα αναλαμπές φωτιάς
Οι πυροσβέστες, όταν προσπαθούν να σβήσουν φωτιά σε κτήριο, έχουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της σωστής εκτίμησης της χρονικής στιγμής που θα συμβεί μια αναλαμπή φωτιάς (flashover). Πρόκειται για τη στιγμή που, πολλά εύφλεκτα υλικά που βρίσκονται στον χώρο που καίγεται, αναφλέγονται σχεδόν ταυτόχρονα δημιουργώντας ένα επικίνδυνο τείχος φωτιάς, το οποίο αναλώνει όλο το διαθέσιμο οξυγόνο.
Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021
Οι μετεωρίτες και οι κρατήρες τους
Οι περισσότεροι μετεωρίτες (μετέωρα ή «πεφταστέρια» κατά το κοινώς λεγόμενο, τμήμα των οποίων έχει περάσει από τη γήινη ατμόσφαιρα και έχει καταφέρει να φτάσει στην επιφάνεια της Γης) πέφτουν στη θάλασσα και αυτό είναι αναμενόμενο, καθώς το 70% του πλανήτη μας καλύπτεται από νερό. Ωστόσο, ορισμένες φορές πέφτουν και στην ξηρά, όπως με αυτόν που έπεσε στην Αριζόνα των ΗΠΑ, 50000 έτη πριν το σήμερα και τον κρατήρα του οποίου βλέπουμε σε φωτογραφία που ελήφθη από τον δορυφόρο LandSat 8 στις 16/5.
Κυριακή 13 Ιουνίου 2021
Η ζώνη της Αφροδίτης στην Ανταρκτική
Το λυκόφως της Ανταρκτικής, την 1/6, δίπλα από τον ερευνητικό σταθμό Rothera, ο οποίος βρίσκεται στο βόρειο κομμάτι της Ανταρκτικής κάτω από τη νότια Αμερική. Διακρίνεται το ροζ χρώμα στον ανατολικό ορίζοντα, το οποίο πολλές φορές αποκαλείται και «ζώνη της Αφροδίτης».
Σάββατο 12 Ιουνίου 2021
Ναρκισσισμός και επιθετικότητα
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 24 Μαΐου στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Bulletin, αναφέρονται τα συμπεράσματα μιας μετά-ανάλυσης 437 παλαιότερων ερευνών στις οποίες συμμετείχαν συνολικά πάνω από 123000 άτομα.
Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021
Η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων
Για να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ δυο ανθρώπων, αυτοί θα πρέπει να μιλάνε την ίδια γλώσσα. Όμως, πως ξεκίνησε η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων παλαιότερα; Η επικρατούσα άποψη είναι ότι οι χειρονομίες αποτέλεσαν έναν αρχικό τρόπο επικοινωνίας και συνεννόησης. Ωστόσο, μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 12/5 στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, τοποθετεί στο κάδρο και τους ήχους. Δηλαδή, ένας άλλος τρόπος πρώιμης επικοινωνίας, ήταν η παραγωγή ήχων που αντιπροσώπευαν ζώα, πράγματα, πράξεις, συναισθήματα κ.α.
Κυριακή 6 Ιουνίου 2021
Εντυπωσιακή λήψη κεραυνού στον Καναδά
Σάββατο 5 Ιουνίου 2021
Νιώθετε νεότεροι;
Αν νιώθετε νεότεροι σε σχέση με την πραγματική σας ηλικία, τότε είναι πολύ πιθανό να αργήσετε να νιώσετε την κατάπτωση που επιφέρει σταδιακά το γήρας στον οργανισμό. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μία ακόμη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychology and Aging πριν λίγες βδομάδες.
Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021
Η NASA πάει στην Αφροδίτη με δυο αποστολές
Η NASA, στις 2/6, ανακοίνωσε δυο νέες αποστολές για την εξερεύνηση της Αφροδίτης, τις DAVINCI+ (Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble gases, Chemistry, and Imaging) και VERITAS (Venus Emissivity, Radio Science, InSAR, Topography, and Spectroscopy). Οι αποστολές αναμένονται να είναι έτοιμες προς το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.