Στη φωτογραφία φαίνεται η ατόλη (κοραλλιογενές νησί) Maiao στον Ειρηνικό ωκεανό, όπως φαίνεται από τον ISS. Βρίσκεται περίπου 4000 km νότια της Χαβάης. Έχει έκταση σχεδόν 9 τετραγωνικών χιλιομέτρων και πληθυσμό 350 ανθρώπων. Οι δυο λίμνες της, Roto Iti και Roto Rahi είναι αποκομμένες από τη θάλασσα, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει πιο αλμυρές από αυτήν, λόγω της εξάτμισης.
Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022
Οι αποκομμένες λίμνες στο Maiao
Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022
Στο δρόμο για την κατανόηση της λειτουργίας του εγκεφάλου
Η κατανόηση της λειτουργίας του εγκεφάλου, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία μηχανών με «ανθρώπινη νοημοσύνη» (AGI, Artificial General Intelligence ή Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη). Η AGI είναι το επόμενο βήμα, μετά τη «στενή» τεχνητή νοημοσύνη (ANI, Artificial Narrow Intelligence), την οποία διαθέτουμε σήμερα και η οποία «διαπρέπει» μεν, αλλά σε «στενά» καθορισμένα πλαίσια (π.χ. εύρεση καρκινικών όγκων σε ιατρικά δεδομένα, ακόμη και πριν αυτοί εμφανιστούν ή σε όποιο άλλο τομέα χρησιμοποιηθεί, στην Επιστήμη, την Τέχνη και αλλού, όπως έχουμε δει σε παλαιότερες αναρτήσεις μας).
Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022
Κρατήρας Korolev με πάγο νερού στον Άρη
Στη φωτογραφία αυτή που ελήφθη από το Mars Express της ESA, σε τροχιά γύρω από τον Άρη, στις 4/4/2018, φαίνεται ο κρατήρας Korolev, ο οποίος βρίσκεται κοντά στον βόρειο πόλο του πλανήτη. Ο κρατήρας έχει δημιουργηθεί από πρόσκρουση μετεωρίτη στην επιφάνειά του και τώρα περιέχει πάγο νερού. Το βάθος του πάγου εκτιμάται στα 1.8 km και ο όγκος του από 1400 ως 3500 κυβικά χιλιόμετρα.
Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022
Η θέα από τον ISS
Όσες φορές και αν δει κάποιος φωτογραφίες οι οποίες έχουν ληφθεί από τους αστροναύτες του ISS, είναι δύσκολο να τις βαρεθεί. Η συγκεκριμένη ελήφθη στις 6/12/2021, ενώ ο ISS βρισκόταν πάνω από τον Ειρηνικό και τη Ν. Ζηλανδία. Χαμηλά διακρίνονται νέφη στην τροπόσφαιρα της Γης.
Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022
Στα 58 km η ηφαιστειακή στήλη του Tonga!
Θα θυμάστε την εντυπωσιακή έκρηξη του ηφαιστείου κοντά στο νησί Hunga Tonga του Ειρηνικού στις 15/1. Το καινούριο, ακόμη πιο εντυπωσιακό, στοιχείο που έγινε γνωστό από δορυφορικές μετρήσεις των δορυφόρων GOES-17 (NOAA) και Himawari-8 (JAXA), είναι ότι η στήλη τέφρας έφτασε τελικά στη μεσόσφαιρα, σε μέγιστο ύψος 58 km! (Για σύγκριση η στήλη τέφρας από το Pinatubo, το 1991, είχε φτάσει στο, επίσης εντυπωσιακό, ύψος των 35-40 km).
Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022
Η υπερβολίδα του Chelyabinsk
Πριν από 9 χρόνια, στις 15.02.2013, το Chelyabinsk στη Ρωσία θα γίνει γνωστό σε όλο τον πλανήτη για την υπερβολίδα που πρωταγωνίστησε για λίγα δευτερόλεπτα στον ουρανό του. Υπερβολίδα ονομάζεται κάθε λαμπρό μετέωρο με φαινόμενο μέγεθος (προσωρινά) κάτω από -17. Το εκτιμώμενο φαινόμενο μέγεθος για τον μετεωρίτη του Chelyabinsk είναι γύρω στο -30 (δηλαδή πρόσκαιρα λαμπρότερο και από τον Ήλιο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις διάφορες καταγραφές).
Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022
Καταγραφή βολίδων από μετεωρολογικούς δορυφόρους
Η βολίδα, όσο αφορά τα εισερχόμενα, στη γήινη ατμόσφαιρα, μετέωρα, αποτελεί είτε ένα πολύ λαμπρό μετέωρο (με φαινόμενο μέγεθος -14 και χαμηλότερο, δηλαδή πρόσκαιρα λαμπρότερο από την πανσέληνο) είτε μεγάλο μετέωρο που συνοδεύεται και από έκρηξη. Υπάρχουν περισσότεροι από ένας ορισμοί, όμως σίγουρα αναφερόμαστε σε κάτι ιδιαίτερα εντυπωσιακό ή/και μεγάλο, σε σχέση με τα συνήθη μετέωρα που παρατηρούμε να αφήνουν το ίχνος τους στον νυχτερινό ουρανό, ως αποτέλεσμα της τριβής με την πυκνή γήινη ατμόσφαιρα.
Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022
Μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων σκόνης στην Αραβική θάλασσα και την Ινδία
Στις 22/1, ο δορυφόρος Suomi NPP της NASA, καταγράφει εντυπωσιακές ποσότητες σκόνης στην Αραβική θάλασσα. Η σκόνη βρέθηκε εκεί εξαιτίας του βόρειου-βορειοδυτικού ρεύματος που έπνεε από το Ομάν, το Πακιστάν και το Ιράν. Στη συνέχεια, οι δυτικοί άνεμοι στην Αραβική θάλασσα έστειλαν μεγάλο τμήμα της σκόνης στην Ινδία (δεξιά στην εικόνα). Η σκόνη παρέμεινε αρκετές μέρες εκεί, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί περαιτέρω η ποιότητα του αέρα, ιδιαίτερα σε μεγάλες Ινδικές πόλεις όπως η Βομβάη και το Νέο Δελχί.
Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022
Εντυπωσιακή πράσινη λάμψη στη νότια Αγγλία
Υπέροχη καταγραφή πράσινης λάμψης, κατά το ηλιοβασίλεμα στις 17/1, στο παραθαλάσσιο Selsey της νότιας Αγγλίας. Η πράσινη λάμψη είναι ένα σχετικά σπάνιο οπτικό ατμοσφαιρικό φαινόμενο, συνέπεια συνδυασμού δυο φυσικών φαινομένων:
Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022
Πανδαισία οπτικών ατμοσφαιρικών φαινομένων στην Ανταρκτική
Τηλεσκόπιο Νοτίου Πόλου (χαμηλά στην εικόνα), Ανταρκτική, 15/1/2022. Μια πανδαισία ατμοσφαιρικών οπτικών φαινομένων, όπου φαίνονται και τα σπάνια παρήλια των 120 μοιρών (αν ήσασταν εκεί και κοιτούσατε προς τον Ήλιο, αυτά θα εμφανίζονταν πίσω από εσάς στον ουρανό, ενώ το περιζενιθιακό τόξο σχεδόν ακριβώς από πάνω σας, περικυκλώνοντας το ζενίθ σας).
Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022
Σπάνιο εξαπλό αστρικό σύστημα ανακάλυψε το TESS
Την εύρεση ενός σπάνιου εξαπλού αστρικού συστήματος (βλέπε σχήμα) ανακοίνωσε η NASA στις 27/1, όπου και τα 6 άστρα συμμετέχουν σε εκλείψεις μεταξύ τους (ως προς εμάς). Η ανακάλυψη έγινε με τη βοήθεια του δορυφόρου TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) ο οποίος ανακαλύπτει εξωπλανήτες σε άλλα αστρικά συστήματα με τη μέθοδο της διέλευσης (δηλαδή με την ανίχνευση της πτώσης της φωτεινότητας που καταγράφεται από ένα άστρο, όταν κάνει διέλευση κάποιος εξωπλανήτης ή άλλο άστρο του εκεί συστήματος, από μπροστά του).
Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022
Μαγνητισμένα νημάτια γύρω από το κέντρο του Γαλαξία μας
Στις 26/1, μια νέα εικόνα του κέντρου του Γαλαξία μας, στο φάσμα των ραδιοκυμάτων, ήρθε στη δημοσιότητα. Για την εικόνα αυτή, χρειάστηκαν 3 χρόνια έρευνας από το SARAO (South African Radio Astronomy Observatory), χρησιμοποιώντας για 200 ώρες παρατηρήσεων, το ραδιοτηλεσκόπιο MeerKAT, το οποίο λειτουργεί σε μήκη κύματος 3-30 cm. Η έρευνα έχει γίνει αποδεκτή για δημοσίευση από το επιστημονικό περιοδικό “The Astrophysical Journal Letters”.