Τα superbolts (υπέρ-κεραυνοί, σε ελεύθερη μετάφραση), είναι ένα ιδιαίτερο είδος κεραυνού, πολύ πιο ισχυρό σε σχέση με έναν τυπικό κεραυνό. Η ενέργεια που εκπέμπει, είναι ως 3 τάξεις μεγέθους (1000 φορές) μεγαλύτερη από εκείνη ενός «συνηθισμένου» κεραυνού και είναι σπάνιοι (αποτελούν περίπου το 1% των εκκενώσεων). Στον χάρτη φαίνονται οι καταγραφές superbolts στον πλανήτη το χρονικό διάστημα 2010-2018 και σε αυτόν φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισής τους στα υψίπεδα των Άνδεων, τον βορειοανατολικό Ατλαντικό και τη Μεσόγειο, ενώ σε γενικές γραμμές φαίνεται να ευνοούνται οι θάλασσες και οι χειμερινοί μήνες σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν διεξαχθεί ως τώρα.
Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023
Superbolts και κεραυνοί
Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023
Ξέσπασμα υδροσιφώνων στη λίμνη Erie των ΗΠΑ
Ξέσπασμα υδροσιφώνων στη λίμνη Erie των ΗΠΑ στις 7/10. Πάνω από 40 υδροσίφωνες συνολικά, καταγράφηκαν το πρωί εκείνο να «παρελαύνουν» στη λίμνη από παρατηρητές κοντά στο Cleveland και αλλού.
Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023
Άσκηση vs. αντικαταθλιπτικά
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Μάιο στο επιστημονικό περιοδικό “Journal of Affective Disorders”, και τον Οκτώβριο σε συνέδριο Ψυχολογίας, Ψυχιατρικής και Νευρολογίας/Νευροεπιστήμης στη Βαρκελώνη (36ο ECNP), παρουσιάζονται τα συμπεράσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών χαπιών και της άσκησης, όχι μόνο όσο αφορά την κατάθλιψη αλλά και τη γενικότερη υγεία των εξεταζόμενων.
Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023
Η μόλυνση της γήινης ατμόσφαιρας θα "πρόδιδε" την ύπαρξή μας σε έναν υποθετικό εξωγήινο πολιτισμό
Ένας υποθετικός ανεπτυγμένος πολιτισμός στον πλανήτη TRAPPIST-1e, 40 έτη φωτός μακριά από εμάς, θα μπορούσε να ανιχνεύσει τον πολιτισμό μας χρησιμοποιώντας ένα τηλεσκόπιο ανάλογο του δικού μας JWST; Αυτό είναι το αντικείμενο μιας ενδιαφέρουσας έρευνας αστροβιολόγων, που αναρτήθηκε στον επιστημονικό δικτυακό τόπο ArXiv στα τέλη Αυγούστου. Οι αναγνώστες της σελίδας μας ίσως να θυμούνται μια αντίστοιχη έρευνα λίγο παλιότερα (https://www.facebook.com/TaFisikaFainomena/posts/723520153118649).
Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023
Υπέρηχοι εναντίον PFAS
Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023
Οι ωκεανοί "πρασινίζουν" τα τελευταία 20 χρόνια
Το όργανο MODIS στον δορυφόρο “Aqua” της NASA, εκτός πολλών άλλων που έχουμε δει κατά καιρούς στις αναρτήσεις μας, έχει μια μεγάλη χρονοσειρά (20 ετών, σε σχέση με τα μόλις 6 που ήταν ο αρχικός εκτιμώμενος χρόνος ζωής του οργάνου) παρακολούθησης των ωκεανών και συγκεκριμένα του χρώματός τους.
Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023
Πώς εκδηλώνεται ένας κεραυνός
Σε αυτό το εντυπωσιακό βίντεο, βλέπουμε τη σταδιακή εξέλιξη ενός κεραυνού μέχρι να «ξεσπάσει». Για να δούμε αυτή τη λεπτομέρεια στην εξέλιξη μιας εκκένωσης, χρειαζόμαστε μια κάμερα που μπορεί να καταγράψει χιλιάδες καρέ ανά δευτερόλεπτο, όπως συμβαίνει εδώ, καθώς η όλη διαδικασία είναι ιδιαίτερα γρήγορη και το μάτι μας προλαβαίνει να δει μόνο το τελικό «ξέσπασμα».
Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023
Το Parker Solar Probe περνά μέσα από ισχυρή εκτόξευση στεμματικής μάζας
Σε ανακοίνωση της NASA στα μέσα Σεπτεμβρίου, παρουσιάστηκε ένα εντυπωσιακό βίντεο από το ηλιακό παρατηρητήριο – διαστημική συσκευή “Parker” (Parker Solar Probe), όταν στις 5/9/2022 διαπεράστηκε από μία ισχυρή εκτόξευση στεμματικής μάζας (Coronal Mass Ejection ή CME) από τον Ήλιο. Αυτό το συμβάν και η καταγραφή του από το συγκεκριμένο παρατηρητήριο, προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την κατανόηση της αλληλεπίδρασης των CMEs με τη διαπλανητική σκόνη και τις συνέπειες που αυτή έχει για την πρόβλεψη του διαστημικού καιρού.
Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023
Οι οθόνες και η επιρροή τους στην ανάπτυξη των μικρών παιδιών
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό επιστημονικό περιοδικό “JAMA pediatrics” στις 18/9, αναφέρονται τα συμπεράσματα όσο αφορά τη συσχέτιση του χρόνου που περνούν παιδιά 1-2 ετών μπροστά από οθόνες (π.χ. τηλεόραση) και την ανάπτυξή τους τον επόμενο χρόνο (δηλαδή όταν είναι 2-3 ετών).
Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023
Φωτογραφίζοντας το παρελθόν του ηλιακού μας συστήματος
Αυτή είναι μια υψηλής ανάλυσης φωτογραφία του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb από το αντικείμενο Herbig-Haro* 211 (ΗΗ 211) στο κοντινό υπέρυθρο φάσμα, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στα μέσα Σεπτεμβρίου. Σε αυτήν βλέπουμε λεπτομέρεια της εκροής αερίων από ένα νεαρό άστρο ηλικίας μόλις μερικών δεκάδων χιλιάδων ετών. Ένα ανάλογο σκηνικό θα επικρατούσε και στην αστρική μας «γειτονιά» πριν 5 δισεκατομμύρια έτη περίπου, κατά τη δημιουργία του Ήλιου μας. Το HH 211, βρίσκεται στον αστερισμό του Περσέα, περίπου 1000 έτη φωτός μακριά από τη Γη.
Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023
Κονιορτοστρόβιλος στη νότια Καρολίνα
Κονιορτοστρόβιλος (dust devil) στην περιοχή Shallotte, στη νότια Καρολίνα των ΗΠΑ, στις 16/9. Έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερες αντίστοιχες αναρτήσεις μας, ότι ένας κονιορτοστρόβιλος, πολλές φορές είναι ακίνδυνος, όπως εδώ, όμως ορισμένες φορές μπορεί να γίνει αρκετά επικίνδυνος, σηκώνοντας ακόμη και σχετικά βαριές πρόχειρες κατασκευές. Στο παρόν βίντεο, βλέπουμε μια περίπτωση κονιορτοστρόβιλου μικρής έντασης και διαμέτρου, ο οποίος ανυψώνει σκόνη. Τέτοιοι στρόβιλοι μπορούν να φτάσουν και το 1 km σε ύψος. Στις πιο έντονες περιπτώσεις, θα μπορούσε να προξενήσει ζημιές στο προκατασκευασμένο κτήριο που βρίσκεται στα δεξιά.
Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023
Μετεωρίτης πέφτει σε σπίτι στο Nancay της Γαλλίας
Μετεωρίτης (καθώς κομμάτια του αρχικού μετεώρου που εισήλθε στη γήινη ατμόσφαιρα, έφτασαν στο έδαφος), καταγράφηκε το βράδυ στις 9/9 από αρκετούς παρατηρητές σε Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία και άλλες γειτονικές χώρες. Η πορεία του καταγράφηκε και από τις κάμερες του δικτύου Fripon (Fireball Recovery and InterPlanetary Observation Network, δηλαδή δίκτυο ανάκτησης μετεωριτών και διαπλανητικής παρατήρησης) στη Γαλλία και το φαινόμενο μέγεθός του υπολογίστηκε σε -10 (δηλαδή ήταν πρόσκαιρα φωτεινό όσο ένα «γεμάτο φεγγάρι» στον νυχτερινό ουρανό).
Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023
Ραδιοτηλεσκόπιο Σεληνιακού Κρατήρα
Πόσοι από τους λάτρεις της (ράδιο)αστρονομίας, γνωρίζουν για το LCRT (Lunar Crater Radio Telescope ή Ραδιοτηλεσκόπιο Σεληνιακού Κρατήρα); Καταρχάς αποτελεί ένα φιλόδοξο σχέδιο και είναι ό,τι λέει το όνομά του: ένα ραδιοτηλεσκόπιο διαμέτρου 1.3 km, που θα βρίσκεται εγκατεστημένο σε έναν, κατάλληλα επιλεγμένο, κρατήρα (διαμέτρου 3-5 km) του φυσικού μας δορυφόρου. Για σύγκριση, το (κατεστραμμένο) ραδιοτηλεσκόπιο του Arecibo είχε διάμετρο 0.3 km και το FAST στην Κίνα 0.5 km.