Ευχόμαστε σε όλους τους φίλους μας, υγεία, αγάπη, ευτυχία, κατάκτηση και διάδοση της γνώσης όπως και αστείρευτη έμπνευση για το νέο έτος!
Ευχόμαστε σε όλους τους φίλους μας, υγεία, αγάπη, ευτυχία, κατάκτηση και διάδοση της γνώσης όπως και αστείρευτη έμπνευση για το νέο έτος!
Έχετε δει φωτογραφίες της Γης και της ατμόσφαιράς της από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Τι θα βλέπαμε αν υπήρχε ένας αντίστοιχος σταθμός στο ίδιο ύψος, πάνω από τον Άρη; Την απάντηση την πήραμε από τη διαστημική συσκευή “Odyssey Orbiter” που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη για πάνω από 20 χρόνια. Πέρα από το, γεμάτο κρατήρες, Αρειανό τοπίο, διακρίνονται και νέφη όπως και σκόνη στο βάθος. Το πόσα στρώματα νεφών υπάρχουν και πώς είναι κατανεμημένα, βοηθά τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα την ατμόσφαιρα του «κόκκινου πλανήτη» και να φτιάξουν ακριβέστερα μοντέλα για την περιγραφή της.
Έχουμε αναρτήσει πολλές φωτογραφίες με εντυπωσιακά ή/και σπάνια ατμοσφαιρικά οπτικά φαινόμενα κατά καιρούς. Εδώ βλέπουμε την καταγραφή ενός πολύ σπάνιου οπτικού φαινομένου που, έστω και από κάμερα χαμηλής ανάλυσης, έχει τη δική της αξία! Καταγράφηκε το πρωί στις 29/11 σε ένα παγωμένο πρωινό στο Irlam της Αγγλίας, και μοιάζει με ένα μεγάλο Ύψιλον.
Δεν θα αφήναμε τους φίλους μας χωρίς μια μικρή δόση γνώσης συνοδευόμενη από μια όμορφη φωτογραφία και σήμερα! Τα συγκεκριμένα νέφη φωτογραφήθηκαν πριν 4 πρωϊνά στο Heaton Mersey, κοντά στο Manchester της Αγγλίας, ενώ παρατηρήθηκαν και από άλλες περιοχές στη βόρεια Αγγλία και όχι μόνο. Αυτά τα νέφη με τους χαρακτηριστικούς ιριδισμούς, ονομάζονται πολικά στρατοσφαιρικά νέφη (polar stratospheric clouds – nacreous clouds), διότι απαντώνται σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη και σε στρατοσφαιρικά ύψη (15 – 25 km), δηλαδή ψηλότερα από τα «συμβατικά» τροποσφαιρικά νέφη.
Αυτό το μαγευτικό θέαμα αντίκρισαν όσοι βρίσκονταν στο χιονοδρομικό κέντρο Park city στην Utah των ΗΠΑ, στις 26/11! Μια πανδαισία ατμοσφαιρικών οπτικών φαινομένων, η οποία συμβαίνει σχετικά συχνά σε χιονισμένα βουνά και χιονοδρομικά κέντρα όταν επικρατεί ισχυρός άνεμος με αποτέλεσμα να ανυψώνονται και να αιωρούνται παγοκρύσταλλοι (snow dusting), οι οποίοι διακρίνονται με ευκολία, ως μικρές λευκές τελείες, σε αυτή τη φωτογραφία.
Σε αυτή τη φωτογραφία που ελήφθη στις 27/11 το πρωί στο Foley της Alabama στις ΗΠΑ, παρατηρούμε δυο όμορφα φυσικά φαινόμενα σε ένα!
Επιστήμονες από το παν/μιο Bangor στην Ουαλία, κατασκεύασαν μικροσκοπικά (με διάμετρο μόλις 1 χιλιοστό) σφαιρίδια πυρηνικού καυσίμου, τα οποία έχουν κάποια ιδιαίτερα πλεονεκτήματα και αναμένεται να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικούς σεληνιακούς πυρηνικούς μικρο-αντιδραστήρες της Rolls-Royce οι οποίοι θα έχουν μέγεθος συγκρίσιμο με ένα αυτοκίνητο (βλέπε και εικόνες). Η NASA ήδη δοκιμάζει τα σφαιρίδια αυτά σε συνθήκες επιτάχυνσης πυραύλου, αλλά και όσο αφορά την αποδοτικότητά τους.
Ο αποικισμός του πλανήτη Άρη ή έστω μία μόνιμη ερευνητική βάση εκεί, έχει πολλές δυσκολίες και μία από αυτές είναι η έλλειψη οξυγόνου. Τι θα γινόταν όμως αν αυτό το σημαντικό πρόβλημα λυνόταν επί τόπου από έναν ρομποτικό χημικό με τεχνητή νοημοσύνη; Αυτό ακριβώς έκαναν Κινέζοι ερευνητές με το κατόρθωμά τους να δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό “Nature Synthesis” στις 13/11.
Ένα υπέροχο και σπάνιο ατμοσφαιρικό οπτικό φαινόμενο απαθανάτισε ο Tom Lowe, στο Shropshire της Αγγλίας το βράδυ στις 25/11. Αυτό είναι ο παρασεληνιακός κύκλος, ο οποίος είναι ο λευκός μεγάλος κύκλος που περνά από τη Σελήνη και καλύπτει όλο τον ουρανό του παρατηρητή, μέχρι το διαμετρικό ως προς της Σελήνη σημείο. Είναι αντίστοιχο φαινόμενο του παρηλιακού κύκλου με μόνη διαφορά την πηγή φωτός (εκεί ο Ήλιος, εδώ η Σελήνη). Πιο κάτω και δεξιά στη φωτογραφία φαίνεται και η γνωστή άλως, ενώ δεξιά από τη Σελήνη φαίνεται ο Δίας.
Σε αυτή τη φωτογραφία που ελήφθη από τη διαστημική συσκευή “Galileo” της NASA, στις 25/6/1997, βλέπουμε την Καλλιστώ η οποία αποτελεί έναν από τους δεκάδες φυσικούς δορυφόρους του πλανήτη Δία.
Οι «Διδυμίδες» αποτελούν την κορυφαία χειμερινή «βροχή» μετεώρων και το «αντίπαλο δέος» στις γνωστές αυγουστιάτικες «Περσείδες», που οι περισσότεροι έχουν συνδέσει με τις θερινές τους διακοπές. Η κορύφωση των Διδυμίδων, συμβαίνει τη νύχτα της Τετάρτης 13/12 προς το ξημέρωμα της Πέμπτης 14/12 με τα περισσότερα μετέωρα να πέφτουν μετά τα μεσάνυχτα, ενώ συχνά παρατηρείται ένα μέγιστο στη δραστηριότητά τους, γύρω στις 2-3 τα ξημερώματα.
Στις 9/10/2022, η ανώτερη ιονόσφαιρα της Γης επηρεάστηκε από μια διαρκή και ισχυρή έκρηξη/έκλαμψη ακτίνων γ, η οποία ανιχνεύτηκε από πολλούς δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά (και) για αυτόν τον σκοπό. Η έκλαμψη αυτή, η οποία έχει πλέον το όνομα GRB 221009A (το GRB προέρχεται από τα αρχικά των όρων Gamma Ray Burst), ήταν από τις ισχυρότερες αν όχι η ισχυρότερη που έχει ανιχνευτεί ποτέ μέχρι σήμερα, από το 1960 που ξεκίνησε η καταγραφή τους. Από στατιστικής απόψεως, εκλάμψεις σαν και αυτήν του Οκτωβρίου του 2022, ανιχνεύονται στη Γη μια φορά στα 10000 έτη. Η έρευνα για αυτήν δημοσιεύτηκε στο “Nature” στις 14/11/2023.
Είχαμε αναρτήσει πριν λίγες εβδομάδες τα αποτελέσματα μίας έρευνας που αφορούσε τη συσχέτιση του χρόνου που αφιερώνουν τα μικρά παιδιά μπροστά σε οθόνες με την ανάπτυξή τους (https://www.facebook.com/TaFisikaFainomena/posts/771490848321579).
Εορταστική προσφορά από τη σελίδα μας! Τα βιβλία μας που φιλοδοξούν να προσφέρουν γνώση σε όλους για κάθε συναρπαστικό, γνωστό ή άγνωστο φαινόμενο γύρω μας, αλλά και τα φοιτητικά μας βοηθήματα, τώρα και ως τις 17/12, σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές! Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία και κάντε ένα δώρο γνώσης σε εσάς και όσους αγαπάτε!
Στις 15/11, ένας Ιάπωνας ερασιτέχνης αστρονόμος κατέγραψε με το τηλεσκόπιό του μία ακόμη πρόσκρουση κομματιών αστεροειδούς ή κομήτη στον πλανήτη Δία. Είναι αυτές οι μικροσκοπικές λάμψεις που προδίδουν την τριβή των κομματιών με την πυκνή ατμόσφαιρα του μεγαλύτερου αέριου «γίγαντα» του ηλιακού μας συστήματος.
Το ηφαίστειο Klyuchevskoy στη Ρωσική χερσόνησο Kamchatka, παρουσίασε αυξημένη δραστηριότητα και σε αυτή τη δορυφορική φωτογραφία από την 1η Νοεμβρίου φαίνεται η λάβα που ρέει από αυτό, όπως και η στήλη στάχτης και καπνού που ο άνεμος παρασύρει προς τα δεξιά (ανατολικά).
Παρατηρήστε τους πολύχρωμους ομόκεντρους δακτυλίους γύρω από την σκιά του αεροπλάνου, όπως φαίνονται στο λευκό αραιό στρώμα νεφών χαμηλά. Αυτό είναι ένα φυσικό οπτικό φαινόμενο που ονομάζεται «Glory» (στα ελληνικά συνήθως αποδίδεται με τον όρο «φωτοστέφανο»).