Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Σενολυτικά φάρμακα και αντί-γήρανση

Έχουμε δει και σε παλαιότερες αναρτήσεις μας περί των «γηρασμένων κυττάρων» (senescent cells). Αυτά είναι ό,τι λέει ο όρος. Δεν λειτουργούν όπως λειτουργούσαν παλιότερα, αυξάνονται όσο γερνάμε και συσσωρεύονται παντού στο σώμα μας πυροδοτώντας φλεγμονές, μειώνοντας τη γνωστική μας λειτουργία, αδυνατίζοντας το ανοσοποιητικό μας και προκαλώντας αυτό που συνολικά αποκαλούμε «γήρας». 
 
Ένας τρόπος να αποφύγουμε αυτές τις δυσάρεστες συνέπειες, θα ήταν να αποβάλουμε αυτά τα γηρασμένα κύτταρα από τον οργανισμό μας μέσω του θανάτου τους (απόπτωση). Επομένως, ο στόχος των επιστημόνων είναι να βρουν έναν τρόπο που θα εξολοθρεύει στοχευμένα αυτά τα κύτταρα, χωρίς να επηρεάζει τα υγιή. Αυτό έγινε για πρώτη φορά σε ποντίκια το 2015, με αποτέλεσμα την αναστροφή των συνεπειών του γήρατος σε αυτά, και οδήγησε έτσι στη δημιουργία ενός νέου φαρμακευτικού πεδίου που ειδικεύεται στα σενολυτικά (senolytics) ή αντί-γηραντικά φάρμακα. 
 
Σε αυτή τη λογική, σε έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο στο “Nature Medicine”, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα δοκιμής σενολυτικής ουσίας (με το όνομα foselutoclax) στο οπτικό νεύρο ποντικών με διαβήτη, καθώς παρατηρήθηκε ότι τα τελευταία είχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις γηρασμένων κυττάρων στο οπτικό τους νεύρο, σε σχέση με τα υγιή ποντίκια. Η ουσία μείωσε στο μισό, τη διαρροή των αιμοφόρων αγγείων του αμφιβληστροειδούς σε διαβητικούς ποντικούς με οίδημα ωχράς κηλίδας. 
 
Στην επόμενη φάση, η ουσία δοκιμάστηκε σε 30 ανθρώπους και 11 μήνες αργότερα υπήρξε βελτίωση στην όρασή τους (μπορούσαν να διαβάσουν κατά μέσο όρο 6 γράμματα περισσότερα στον πίνακα του οφθαλμίατρου, σε σχέση με την ομάδα αναφοράς στην οποία χορηγήθηκε placebo). Οι ασθενείς ανέφεραν αισθητή βελτίωση στην όρασή τους (άλλος στη διάκριση χρωμάτων, άλλος στο γεγονός ότι μπορούσε να έχει καλύτερο έλεγχο στη ζωή του). Οι ερευνητές εκτιμούν ότι εντός των επόμενων 5 ετών θα αποτελεί τμήμα της θεραπείας του διαβητικού οιδήματος ωχράς κηλίδας.
 
Δημοσιευμένη Έρευνα (2024): https://www.nature.com/articles/s41591-024-02802-4
 
Δημοσιευμένη Έρευνα (2015): https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/acel.12344
 
Περισσότερα για τα σενολυτικά φάρμακα, τις εξελίξεις στη γεροντολογία αλλά και γενικότερα στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, θα βρείτε στον τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου