Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Πρόωση πυραύλων με παλμούς πλάσματος

Ένα από τα προβλήματα της διαστημικής εξερεύνησης, είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να διανυθούν οι μεγάλες αποστάσεις ακόμη και εντός του ηλιακού μας συστήματος. Αυτό προκύπτει ως αποτέλεσμα της όχι ιδιαίτερα ανεπτυγμένης τεχνολογίας πρόωσης που διαθέτουμε. Ωστόσο, αυτό πρόκειται να αλλάξει καθώς η NASA έχει εγκρίνει και χρηματοδοτεί την έρευνα και ανάπτυξη ενός νέου συστήματος πρόωσης πυραύλων με παλμούς πλάσματος (PPR, Pulsed Plasma Rocket) από την βιομηχανία της Howe.

 
Το σύστημα αυτό βασίζεται στην πυρηνική ενέργεια από την ελεγχόμενη σχάση βαρέων ατομικών πυρήνων, μόνο που η συγκεκριμένη εκδοχή είναι μικρότερη, απλούστερη και λιγότερο δαπανηρή σε σχέση με παλαιότερες αντίστοιχες εκδοχές. Επίσης, το γεγονός ότι το PPR μπορεί να υποστηρίξει πολύ βαρύτερα διαστημικά οχήματα, επιτρέπει την τοποθέτηση επιπλέον ασπίδας προστασίας έναντι της βλαβερής γαλαξιακής κοσμικής ακτινοβολίας (σωματίδια πολύ υψηλών ενεργειών που προκύπτουν σε αστροφυσικές διαδικασίες, π.χ. supernova, εκτός ηλιακού συστήματος). 
 
Η ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος, θα μπορούσε να κάνει πραγματικότητα μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη, καθώς η διάρκεια του ταξιδιού προς τα εκεί θα μειωνόταν στους 2-3 μήνες. Επίσης, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε αποστολές στη ζώνη των αστεροειδών όπως και πολύ πιο μακριά (π.χ. στο σημείο των 550 AU, όπου εκτιμάται ότι εστιάζει βαρυτικά ο Ήλιος). Αυτή τη στιγμή, το συγκεκριμένο εγχείρημα έχει περάσει στη 2η φάση όπου θα γίνει βελτιστοποίηση της μηχανής πρόωσης, πειράματα αλλά και σχεδιασμός ενός διαστημικού οχήματος με σκοπό μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη.
 
Πηγή εικόνας: https://www.howeindustries.net/ppr
 
Περισσότερα για τη διαστημική εξερεύνηση αλλά και τις γενικότερες εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, θα βρείτε στον τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου