Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Ο πολυαναμενόμενος κομήτης Tsuchinshan-ATLAS

Πέρυσι την άνοιξη είχαμε αναφερθεί στον πολυαναμενόμενο κομήτη C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS). «Πολυαναμενόμενος» καθώς υπάρχουν πιθανότητες να μετατραπεί στον πιο εντυπωσιακό κομήτη των τελευταίων δεκαετιών. Καθώς πλησιάζει το φθινόπωρο ας δούμε κάποια νεότερα στοιχεία για αυτόν, όπως και κάποιες λεπτομέρειες για το τι να περιμένουμε.

 
Το περιήλιό του (δηλαδή το πλησιέστερο στον Ήλιο σημείο της τροχιάς του) αναμένεται στις 27/9/2024. Το φαινόμενο μέγεθός του, καλώς εχόντων, αναμένεται να είναι γύρω στο 0, με τα σημερινά δεδομένα, δηλαδή λαμπρότερος από τον NEOWISE, ενώ εφόσον δεν διαλυθεί κατά τη διέλευσή του από το περιήλιο (όπως π.χ. ο ISON το 2013, για τον οποίο επίσης υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες), τότε στο πρώτο μισό του Οκτώβρη του 2024 αναμένεται να δώσει ένα φαντασμαγορικό σόου στον δυτικό νυχτερινό μας ουρανό με φαινόμενο μέγεθος ως και -4 (ίδιας λαμπρότητας με την Αφροδίτη και με εντυπωσιακή ουρά).
 
Τα όχι και τόσο καλά στοιχεία, είναι ότι ο κομήτης φαίνεται να έρχεται από το «νέφος Oort» (έξω από το Ηλιακό σύστημα), και μια αναμενόμενη συμπεριφορά είναι να παρουσιάσει κάποιες βραχύβιες αυξήσεις στη φωτεινότητά του, ωστόσο καθώς πλησιάζει προς τον Ήλιο τότε η άνοδος στη φωτεινότητά του μπορεί να επιβραδυνθεί ή και να σταματήσει. Όπως αναφέρουν έμπειροι αστρονόμοι, μια πιθανή ένδειξη για κάτι τέτοιο θα έχουμε στα τέλη Ιουλίου. Αν μετά συνεχίσει να σημειώνεται σταθερή άνοδος στη φωτεινότητα του κομήτη, τότε το καλό σενάριο είναι πιο πιθανό. Αν όχι, τότε καλό θα είναι να κρατάμε «μικρό καλάθι». Οπότε μένει περίπου ένας μήνας ακόμη για να έχουμε κάποιες ενδείξεις σχετικά με αυτό.
 
Στο καλό σενάριο, ο κομήτης στις 8/10 θα περάσει ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο ευνοώντας την εμπροσθοσκέδαση του ηλιακού φωτός με αποτέλεσμα να δούμε τη φωτεινότητά του να φτάνει στο εντυπωσιακό -4. Τα σωματίδια σκόνης που αποβάλλει ο κομήτης, έχουν την τάση να σκεδάζουν το ηλιακό φως προς τα εμπρός, έτσι όταν βρεθούν σε κατάλληλη θέση ως προς τη Γη, η εμπροσθοσκέδαση βοηθά ώστε να φαίνεται αρκετά λαμπρότερος ο κομήτης. Αντίστοιχες περιπτώσεις παλαιότερων κομητών που μπορούν να συγκριθούν με τον Tsuchinshan-ATLAS, είναι ο Skjellerup–Maristany (C/1927 X1), ο οποίος χάρη στην εμπροσθοσκέδαση στις 18/12/1927 ήταν ορατός ακόμη και τη μέρα, όπως και ο McNaught (C/2006 P1) που αποτελεί τον λαμπρότερο κομήτη των τελευταίων 40 ετών και ήταν επίσης ορατός ακόμη και τη μέρα στις 12-14/1/2007. Ο McNaught είχε φαινόμενο μέγεθος -6 στην κορύφωσή του.
 
Παρακολούθηση δεδομένων και καμπύλης φωτεινότητας (η πράσινη είναι με υπολογισμένη την εμπροσθοσκέδαση) για τον C/2023 A3: http://astro.vanbuitenen.nl/comet/2023A3
 
Στη φωτογραφία φαίνεται ο εντυπωσιακός κομήτης McNaught από το νότιο ημισφαίριο, το 2007.
 
Περισσότερα, με λεπτομέρειες, σχήματα, γραφήματα και φωτογραφίες, για τους κομήτες, τους μετεωρίτες, τους αστεροειδείς, τις διαφορές τους, την πιθανότητα πρόσκρουσης με τη Γη, και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα, στους τόμους ΙΙ και ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τους οποίους μπορείτε να αποκτήσετε με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής από τη σελίδα μας με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου