Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Επιτυχής η κινεζική διαστημική αποστολή Chang'e-6

Στις 25/6, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διάρκειας 53 ημερών κινεζική διαστημική αποστολή Chang'e-6 με την προσεδάφιση στη Μογγολία της κάψουλας που μεταφέρει δείγματα από τη σεληνιακή πλευρά που είναι αόρατη (αλλά όχι σκοτεινή) από τη Γη. Τα δείγματα αυτά μπορούν να λύσουν αρκετές απορίες σχετικά με τη δημιουργία και την εξέλιξη της Σελήνης. Αυτά προέρχονται από το νότιο πόλο του φυσικού μας δορυφόρου και συγκεκριμένα από τη λεκάνη Aitken.

 
Η λεκάνη Aitken εκτιμάται ότι έχει προκύψει από γιγάντια πρόσκρουση πριν από περισσότερα από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια, και έτσι αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και παλαιότερους κρατήρες στο ηλιακό σύστημα. Επομένως, δείγματα από τα βάθη του θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επίλυση πολλών αινιγμάτων, όπως π.χ. γιατί η αθέατη (σε εμάς) πλευρά της Σελήνης είναι σχεδόν απαλλαγμένη από κρατήρες και εκτάσεις παγωμένης λάβας σε σχέση με την πλευρά που βλέπουμε από τη Γη.
 
Το φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας, το οποίο παρουσιάζει ικανή πρόοδο ώστε να ανταγωνίζεται με αξιώσεις διαστημικά προγράμματα χωρών όπως οι ΗΠΑ, προβλέπει την αποστολή ανθρώπων στη Σελήνη ως το 2030 και τη δημιουργία βάσης εκεί αργότερα. Οι ΗΠΑ αναμένεται να το κάνουν αυτό (αποστολή αστροναυτών) το 2026 με την αποστολή “Artemis 3”.
 
Φωτογραφία: Η διαστημική συσκευή της αποστολής Chang'e-6 χρησιμοποιεί ένα τρυπάνι και ένα ρομποτικό βραχίονα για να συλλέξει δείγματα, στη μακρινή πλευρά της Σελήνης. Η λήψη έγινε από το mini rover της συσκευής στις 4/6 και δόθηκε στη δημοσιότητα από την Κινεζική διαστημική υπηρεσία (CNSA).
 
Περισσότερα για τις εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, θα βρείτε στον συναρπαστικό τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου