Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Αναζήτηση υπερκατασκευών Dyson

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 6/5 στο επιστημονικό περιοδικό “Monthly Notices of the Royal Astronomical Society”, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα και οι τεχνικές έμμεσης αναζήτησης εξελιγμένων εξωγήινων πολιτισμών μέσω υπερκατασκευών γύρω από άστρα, όπως οι «σφαίρες Dyson». Αυτές αποτελούν υποθετικές υπερκατασκευές που ένας εξελιγμένος πολιτισμός (τύπου ΙΙ ή ΙΙΙ στην κλίμακα Kardashev) θα χρησιμοποιούσε για να εκμεταλλευτεί το μεγαλύτερο μέρος της ακτινοβολίας του άστρου του. Ένας τέτοιος πολιτισμός θα έχει εξελίξει τον τομέα της Αστρομηχανικής και θα μπορεί να κατασκευάσει ανθεκτικά, αστρικής κλίμακας έργα, όπως εξελιγμένους ηλιακούς συλλέκτες (οι οποίοι δεν θα έχουν μόνο αυτή τη χρήση) σε ζώνες ή σε κελύφη γύρω από το μητρικό άστρο.

 
Μια τέτοια κατασκευή όμως, σύμφωνα με τον 2ο θερμοδυναμικό νόμο, θα παράγει ιδιαίτερα μεγάλη θερμότητα, δηλαδή θα έχει ένα χαρακτηριστικό ξεχωριστό «αποτύπωμα» στο υπέρυθρο μέρος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, που σε ένα αντίστοιχο άστρο χωρίς μια τέτοια κατασκευή δεν θα υπήρχε. Αυτή είναι η γενική ιδέα. Βέβαια, υπάρχουν και φυσικά φαινόμενα που μπορούν να εξηγήσουν τέτοιες «ασυνήθιστες» παρατηρήσεις στο υπέρυθρο φάσμα, για αυτό οι ερευνητές προχωράνε σε περαιτέρω συγκρίσεις θέτοντας περιορισμούς που έχουν ως στόχο να εξαλείψουν τα παραπλανητικά «θετικά αποτελέσματα» (false positives).
 
Αυτή η έρευνα αποτελεί μέρος ενός πολυετούς εγχειρήματος με το όνομα “Hephaistos”, που επελέγη επειδή ο Ήφαιστος ήταν ο «θεός» της φωτιάς. Κατασκεύαζε εργαλεία και όπλα για τους «θεούς», επομένως ήταν ο «μηχανικός» (ή ο «τεχνολόγος» αν προτιμάτε) των «θεών» του Ολύμπου. 
 
Η έρευνα έγινε με τη βοήθεια συνελικτικού νευρωνικού δικτύου σε δεδομένα από παρατηρήσεις των διαστημικών παρατηρητηρίων “Gaia”, “2MASS” και “WISE”, στο ορατό και υπέρυθρο φάσμα. Το δείγμα περιείχε περίπου 5000000 άστρα. Τα άστρα στα οποία επικεντρώθηκε η ομάδα, ήταν φασματικού τύπου M (ερυθροί νάνοι) για τα οποία οι φυσικές διαδικασίες αποτελούν μια λιγότερο πιθανή εξήγηση για μια μη-αναμενόμενη περίσσεια εκπομπής στο υπέρυθρο μέρος του φάσματος. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεχωρίσουν 7 πιθανές περιπτώσεις που θα χρειαστούν περαιτέρω ανάλυση μελλοντικά.
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://doi.org/10.1093/mnras/stae1186
 
Περισσότερα για το εγχείρημα "Hephaistos": https://www.astro.uu.se/~ez/hephaistos/hephaistos.html
 
Περισσότερα για τις υπερκατασκευές Dyson, την κλίμακα Kardashev, την πιθανότητα ύπαρξης εξελιγμένων πολιτισμών και τους τρόπους επικοινωνίας και ενεργειακής τους αυτάρκειας, όπως και για τις γενικότερες εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, θα βρείτε στον συναρπαστικό τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου