Θερμές ευχές για ένα πολύ καλύτερο 2022, για όλους τους φίλους μας! Σας ευχαριστούμε για τη στήριξή σας, για μία ακόμη χρονιά!
Θερμές ευχές για ένα πολύ καλύτερο 2022, για όλους τους φίλους μας! Σας ευχαριστούμε για τη στήριξή σας, για μία ακόμη χρονιά!
Το εντυπωσιακό εξάγωνο στον βόρειο πόλο του Κρόνου, ξεχωρίζει σε αυτήν την φωτογραφία, από το Cassini. Παρατηρήστε και τον πολικό στρόβιλο στο κέντρο του εξαγώνου, όπως και τα «δαχτυλίδια» του Κρόνου πίσω δεξιά.
Το διαστημικό τηλεσκόπιο James #Webb ξεκινά το ταξίδι του. Εικόνα πριν λίγα λεπτά. Οι προσδοκίες πολλές. Ο διάδοχος του Hubble, θα "βλέπει" κυρίως στο υπέρυθρο και θα "ψάξει" για το φως των πρώτων άστρων και γαλαξιών, μετά τη "Μεγάλη Έκρηξη", ενώ θα μας βοηθήσει στην κατανόηση της δημιουργίας και εξέλιξης των γαλαξιών, των πλανητικών συστημάτων και της ίδιας της ζωής. Το καλύτερο επιστημονικό δώρο για αυτές τις γιορτές.
Πηγή: https://www.facebook.com/EuropeanSpaceAgency/photos/a.380701205666/10159926937435667/.
Δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε σήμερα τους φίλους μας χωρίς ανάρτηση! Αφού ευχηθούμε χρόνια πολλά και καλές γιορτές με υγεία, αγάπη, έμπνευση, δημιουργικότητα και ό,τι καλύτερο επιθυμεί ο καθένας σας, ας προχωρήσουμε στην εξήγηση της δορυφορικής εικόνας που βλέπουμε.
Ερευνητές στο παν/μιο του Princeton, ανέπτυξαν μία μικροσκοπική κάμερα (συγκρίσιμη με έναν κόκκο αλατιού), η οποία έχει τη δυνατότητα, εντός του ανθρωπίνου σώματος, να αναγνωρίζει πιθανά ιατρικά προβλήματα και να βγάζει έγχρωμες ευκρινείς φωτογραφίες από τις επισημασμένες περιοχές.
Σε όσους αρέσουν τα ατμοσφαιρικά οπτικά φαινόμενα, αυτή είναι μια υπέροχη φωτογραφία. Ελήφθη από τον Eliot Herman στις 20/11: https://flic.kr/p/2mLrSMr
Η εντυπωσιακή αυτή χαράδρα, με βάθος περίπου 1 km, δεν βρίσκεται ούτε στη Γη, ούτε σε κάποιον άλλον πλανήτη ή φεγγάρι, αλλά στον κομήτη Churyumov-Gerasimenko και φωτογραφήθηκε από το ρομποτικό διαστημικό όχημα Rosetta όταν τον συνάντησε το 2014. Η επιτάχυνση της βαρύτητας στον κομήτη αυτόν, είναι 10000 φορές μικρότερη από αυτήν στη Γη, κάτι που δεν θα έκανε μοιραία μια πτώση από την κορυφή της χαράδρας αυτής.
Ένα σπάνιο «ξέσπασμα» παροδικών φωτεινών συμβάντων* συνέβη το βράδυ της 4ης Δεκεμβρίου, στις γραμμές καταιγίδων που έπληξαν το νοτιοανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη.
Στην έρημο Ατακάμα της Χιλής, υπάρχει μια λωρίδα περίπου 75 km, γεμάτη με διασκορπισμένα κομμάτια γυαλιού, κυρίως μαύρα και πολλά από αυτά έχουν καμπύλο σχήμα. Για πολλά χρόνια αποτελούσε μυστήριο, αυτή η λωρίδα, ωστόσο έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο στο επιστημονικό περιοδικό Geology, δίνει απάντηση.
Ερευνητές από το παν/μιο της Κοπεγχάγης, αναφέρουν ότι μια δραστική ουσία σε φυτό (Eremophila galeata Chinnock, του γένους των ερεμόφυλλων) που απαντάται μόνο στην Αυστραλία, μπορεί να αναστείλει την άμυνα των καρκινικών κυττάρων που αναπτύσσουν σε συγκεκριμένες χημειοθεραπείες.
Μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή καταγραφή «μαστοειδών» νεφών (mammatus) στις 14/11 στην Cordoba της Αργεντινής.
Την υπέροχη αυτή φωτογραφία, όπου φαίνονται λεπτομέρειες από τμήμα των «δαχτυλιδιών» του Κρόνου, λουσμένων στο ηλιακό φως, τράβηξε η διαστημική συσκευή Cassini, στις 4/11/2006.
H συγγενής αμαύρωση του Leber (Leber congenital amaurosis ή LCA) αποτελεί κληρονομική ασθένεια που προσβάλλει κυρίως τον αμφιβληστροειδή χιτώνα των οφθαλμών. Αυτή η διαταραχή οδηγεί σταδιακά και από μικρή ηλικία, στη δραματική μείωση της όρασης του υποκειμένου, μέχρι του σημείου να μπορεί να δει μόνο στο κέντρο του οπτικού του πεδίου και πολύ αμυδρά.
Παρατηρήστε τους πολύχρωμους ομόκεντρους δακτυλίους γύρω από την σκιά του παρατηρητή, στην κορυφή του βουνού, όπως φαίνεται στο λευκό νέφος ομίχλης χαμηλά. Αυτό είναι ένα φυσικό οπτικό φαινόμενο που ονομάζεται «Glory» ή “Brocken Spectre” (μοιάζει με «φωτοστέφανο»). Ανάλογα με τη χώρα στην οποία παρουσιάζεται, έχει και διαφορετικό όνομα. Π.χ. στα ομιχλώδη βουνά Huangshan της Κίνας, αναφερόταν ως «φως του Βούδα». Όταν οι Ισπανοί εγκαταστάθηκαν στην Καλιφόρνια τον 18ο αιώνα, το φαινόμενο το ονόμασαν “Los Vigilantes Oscuros”, ή «σκοτεινός παρατηρητής». Έγινε ευρύτερα γνωστό ως “Brocken Spectre” λόγω των συχνών εμφανίσεών του στην κορυφή Brocken της Γερμανίας.
Αν και η στάθμη των θαλασσών, ανεβαίνει σταδιακά λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης, η τελευταία έχει διαφορετικό αντίκτυπο σε λίμνες και «κλειστές» θάλασσες, λόγω της αυξημένης εξάτμισης. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και η Κασπία, το βόρειο κομμάτι της οποίας βλέπουμε σε αυτήν την δορυφορική εικόνα από τον Οκτώβρη φέτος.
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 15/10 στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances, αναλύονται οι πιθανές συνέπειες της γαλαξιακής κοσμικής ακτινοβολίας* στους αστροναύτες. Όπως αναλύεται και στον τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα», η πιο σημαντική πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα στα πλαίσια της διαστημικής εξερεύνησης, ξεκινώντας από την επιστροφή στη Σελήνη αλλά και την αποστολή στον Άρη, είναι η ιονίζουσα ακτινοβολία του Διαστήματος. Στον τόμο ΙΙΙ έχουν αναλυθεί οι πολλές διαφορετικές διαδρομές που εξετάζονται, για τη λύση αυτού του ζητήματος.
Στο γράφημα βλέπουμε τις ημερήσιες ανθρωπογενείς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2, σε εκατομμύρια τόνους ή μεγατόνους, Mt), διαχρονικά από το 1970 στο μεγάλο γράφημα, αλλά και εστιάζοντας στα τελευταία 2 έτη (μικρό πλαίσιο άνω αριστερά). Σε αυτό, φαίνεται η επίπτωση των περιοριστικών μέτρων λόγω του κορωνοϊού, κυρίως από τις αρχές του 2020 (πορτοκαλί σημείο), οπότε και οι εκπομπές CO2 μειώθηκαν κατά ¼ περίπου, σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο του 2019. Εντός του 2021, και καθώς η ανθρωπότητα σταδιακά επανακάμπτει, οι ημερήσιες εκπομπές επιστρέφουν στους μέσους όρους της προ-κορωνοϊού εποχής.
Στη φωτογραφία μακράς έκθεσης, η οποία ελήφθη χτες το βράδυ, 10:21 ώρα Ειρηνικού (08:21 σήμερα το πρωί, ώρα Ελλάδας), από τη διαστημική βάση Vandenberg στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, βλέπουμε τον πύραυλο Falcon 9 της SpaceX, ο οποίος φέρει το διαστημικό όχημα που θα αποτελέσει την πρώτη δοκιμή διαστημικής άμυνας της Γης έναντι αστεροειδών και ανάλογων εξωτερικών απειλών.
Σε μία ακόμη υπέροχη φωτογραφία του αστροναύτη Thomas Pesquet από τον ISS, η οποία ελήφθη στις 19/9, οι σχηματισμοί που διακρίνονται εδώ, είναι αμμόλοφοι στην έρημο Σαχάρα, με τις αποχρώσεις κάτω από αυτούς να ανήκουν στο βραχώδες έδαφος της περιοχής. Θυμίζουμε ότι ο T. Pesquet επέστρεψε στη Γη από τον ISS, μαζί με άλλους 3 αστροναύτες, στις 8/11, με το Crew Dragon (https://fkp2100.blogspot.com/.../4-crew-dragon-spacex-iss...).
Πυλώνες (ή στήλες) φωτός, έχουμε δει σε διάφορες παλαιότερες αναρτήσεις μας. Αυτοί δημιουργούνται όταν υπάρχει κάποια πηγή φωτός χαμηλά και επίπεδοι παγοκρύσταλλοι ψηλά, οι οποίοι δρουν συνολικά ως κάτοπτρα ανακλώντας το φως από την πηγή προς τον παρατηρητή. Άλλες φορές, πηγή φωτός είναι ο ήλιος που δύει και άλλες φορές ακόμη και τα φώτα των πόλεων, σε κρύα κλίματα όπου οι παγοκρύσταλλοι αιωρούνται μέχρι αρκετά χαμηλά. Στη συγκεκριμένη, εντυπωσιακή και σπάνια φωτογραφία, πηγή φωτός είναι η λάβα της Αίτνας!
Θα είναι ο κομήτης Leonard (C/2021 A1) ένας κομήτης που θα θυμόμαστε για το 2021; Ο κομήτης αυτός ανακαλύφθηκε από τον αστρονόμο G. Leonard στις αρχές του 2021 από το αστεροσκοπείο της Αριζόνας στις ΗΠΑ. Το περιήλιό του, ήτοι το πλησιέστερο στον Ήλιο σημείο της τροχιάς του, αναμένεται στις 3/1/2022, όμως εμείς θα έχουμε την ευκαιρία να τον παρατηρήσουμε μέσα στον Δεκέμβριο. Αν και οι προβλέψεις για το φαινόμενο μέγεθος ενός κομήτη, είναι πάντα παρακινδυνευμένες, ο συγκεκριμένος, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αναμένεται να είναι ορατός και με γυμνό μάτι (περίπου όπως ο NEOWISE πέρυσι το καλοκαίρι, στην καλύτερη των περιπτώσεων), με φαινόμενο μέγεθος από +3.5 ως και +0.5 (όσο μικρότερο τόσο πιο φωτεινός, με τον NEOWISE, για σύγκριση, να φτάνει στο +0.5 με +1 πέρυσι). Λάβετε υπόψη ωστόσο, ότι η σύγκριση με τον NEOWISE αφορά μόνο το φαινόμενο μέγεθος, ώστε να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς.
Το «πρώτο φως» από τον νέο δορυφόρο LandSat 9, ήρθε στις 31/10 με τις φωτογραφίες που βλέπετε, από την ακτή Kimberly της Δ. Αυστραλίας αλλά και από την περιοχή του Detroit (ΗΠΑ, άνω αριστερά από τον ποταμό Detroit) και του Windsor (Καναδάς, κάτω δεξιά).